Civil Tanács

2023.12.20. 17:30

Szalay Ferenc: Működőképes és stabil Szolnok gazdasága

Az akkumulátorgyárak kérdéséről, a Szolnokot érintő katonai fejlesztésekről, valamint a vármegyeszékhely adózási moráljáról egyaránt szó esett a Civil Tanács szerdai ülésén. A városházi programon az is kiderült, hogy a településnek öt éven belül NATO-programok fogadására alkalmas helyszínnek kell lennie.

Hartai Gergely

Az év utolsó ülését tartotta szerdán a szolnoki városházán a Civil Tanács és Szalay Ferenc polgármester

Fotó: Mészáros János

Az év utolsó ülését tartotta szerdán a szolnoki városházán a Civil Tanács és Szalay Ferenc polgármester. Az eseményen egyebek mellett a Jubileumi Civil Konferenciát értékelték a résztvevők, majd Szalay Ferenc adott számot a vármegyeszékhely gazdasági és társadalmi életének főbb irányvonalairól.

– Az év végéhez érve azt kell mondanom, hogy a város működőképes. Sajnos egyesek arról beszélnek, hogy csődben vagyunk, ám ez egyáltalán nincs így. A Volán-tartozásunkra valóban kellett hitelt felvenni, ugyanakkor ez az egyetlen, amelyre szükség volt – vázolta a polgármester.

A településvezető hozzátette: Szolnok van annyira prosperáló, hogy vissza tudja fizetni a tartozását. A 2023. esztendőben az előre tervezett kiadásokra – beleértve a rendezvényeket, a béreket, az óvodákat, valamint a kulturális élet támogatását – mind jutott pénz.

Szalay Ferenc ezt követően a helyi adózás volumenéről tájékoztatta a fórumot. Elmondta: míg 2010-ben mintegy hárommilliárd forint adóbevétele volt a városnak, addig ez az összeg ma 8,7 milliárd forintot tesz ki. Akkoriban 8500 vállalkozás működött Szolnokon, most közel 10 ezer.

A jelenlévők több fontos témáról is értekeztek
Fotó: Mészáros János

– Az adófizetési morál stabil, vagyis a cégek túlnyomó többségét nem kell győzködni, hogy tegyen eleget a befizetési kötelezettségének – tudtuk meg.

Az egyeztetésen egy, a haderőfejlesztéshez kötődő bejelentés is elhangzott, miszerint a vármegyeszékhelynek öt éven belül NATO-programokat fogadni képes városnak kell lennie. A komoly stratégiai cél pedig várhatóan nagyívű katonai fejlesztéseket tesz majd szükségessé.

Szalay Ferenc beszédében az akkumulátorgyárak ügyére is reagált. Hangsúlyozta: a város nem ad helyet ilyen létesítménynek, más típusú vegyipari vállalatokkal azonban tárgyalásokat folytat az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában