Szoljon podcast

2024.01.08. 19:53

A jeges vízben zajló dráma eseményeit is felidézték a szolnoki megemlékezésen - galériával

Hanzély Pál főhadnagyra emlékeztek hétfőn délután Szolnokon. A József Attila és a Százados út sarkán elhelyezett emléktáblájánál bátor tettének részleteit is felidézték.

Hartai Gergely

A hős szolnoki emléktábláját 1932-ben, egykori kaszárnyája oldalán, a József Attila és a Százados út sarkán helyezték el

Fotó: Nagy Balázs

Kilencvenhét évvel ezelőtt Hanzély Pál főhadnagy életét adta azért, hogy kimentsen egy párt a vízből, akik alatt korcsolyázás közben beszakadt a jég. A Farkasréti temetőben nyugvó hős szolnoki emléktábláját 1932-ben, egykori kaszárnyája oldalán, a József Attila és a Százados út sarkán helyezték el. Önfeláldozó, bátor és humánus tettére hétfőn délután emlékeztek a helyszínen.

Az eseményen felidézték: 1927. január 8-án sokan korcsolyáztak a Horthy Miklós, ma József Attila úti honvédségi laktanya mögötti területen, a kubikgödrök jegén. Köztük volt Oreskó Sári és Herbst Jenő, a lány vőlegénye is. Délután 4 óra tájban azonban beszakadt az alig 3-4 centi vastag jég, és a két fiatal a vízbe esett. Egy közelben korcsolyázó MÁV tisztviselő nyomban a segítségükre sietett, de alatta is betört a jég. A távolabb korcsolyázó Hanzély Pál és Lemberkovits Antal főhadnagy a segélykiáltások hallatán szintén a helyszínre siettek. Hanzély beugrott a vízbe, hogy Oreskó Sárit a jég tetejére segítse, de az darabokra tört. Végül sikerült kimentenie a lányt, aki megragadta a neki dobott kötelet. Már-már úgy tűnt, hogy a főhadnagy is megmenekül, ám a következő pillanatban elmerült. Holttestét csak este fél hét tájban találták meg, az orvosok szerint szívgörcs okozta halálát – hangzott el a főhajtáson.

A program végén a vármegyei kormányhivatal, a politikai pártok, valamint a helyi önkormányzat képviselői egyaránt elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában