Vörös kód

2024.01.10. 21:58

A vörös kód idején sem lesznek túlterheltek a térségi intézmények

A napokban vármegyénkben is életbe lépett a vörös kód protokoll. Mint megtudhattuk, mindez a hajléktalanellátást nem érinti közvetlenül, hiszen a kapcsolódó intézmények már eleve fogadják a bajbajutottakat.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A figyelmeztetés érvényessége alatt a bentlakást nyújtó szociális intézmények, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelyektől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül fogadják azokat az utcán élő személyeket, akiknek elhelyezése hajléktalan ellátó intézményekben már nem megoldható – ismertette a vörös kód lényegét Hegyi Anita, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ igazgatója. Vagyis, maga a vörös kód éppen a hajléktalanellátást nem érinti közvetlenül, hiszen ezek az intézmények már eleve fogadják a bajbajutottakat.

Mint arra emlékeztetett, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos.

– Erre tekintettel vélelmezhető, hogy a bentlakásos intézmények leterheltsége a vörös kód idején nem emelkedik majd – tette hozzá az igazgató.

Elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében Törökszentmiklós önkormányzata működtet nappali melegedőt, illetve a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ 40 férőhelyen nappali melegedőt, 43 férőhelyen éjjeli menedékhelyet, 23 férőhelyen pedig átmeneti szállót. Mindemellett Szolnokon utcai szociális munkások is járják a várost.

– Minden évben a téli krízisidőszak beálltával, november elseje után általános tapasztalat, hogy egyre több ellátott veszi igénybe a számukra rendelkezésre álló szolgáltatásokat, ebben az időszakban mind az éjjeli menedékhely, mind a nappali melegedő teljes kihasználtsággal működik. A hidegebb időjárás alatt sem emelkedik jelentősen az ellátottak száma, de ha mégis, férőhelyhiányra hivatkozva senki nem marad ellátás nélkül. Az utcai szociális munkások krízis időszakban hétköznapokon este 22 óráig teljesítenek szolgálatot, munkájuk során elsődleges szempont a bajbajutottak felkutatása, a közvetlen életveszély elhárítása, illetve az ügyfelek ellátásokba történő delegálása – sorolta az ilyenkor szokásos tapasztalatokat a szakember, aki felhívta a figyelmet arra, hogy bárki, aki segítségre szoruló személyt lát, hívja az átmeneti szálló éjjel-nappal működő telefonszámát (+36 20 440 5559), vagy a regionális diszpécserszolgálatot (+36 42 504 618), súlyos egészségügyi probléma esetén pedig a 112-es segélyhívót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában