Felsőoktatás

2024.01.16. 19:55

Folyamatosan bővítik a képzési kínálatot a szolnoki campuson

A korábbi években megszokott módon a felvi.hu rendszerén keresztül, online jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe a leendő hallgatók. A pontszámításba a tavalyi után idén újabb változásokat vezettek be.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros János

Már csak egy hónapig lehet jelentkezi a felsőoktatási intézményekbe, a megszokott módon idén is online felületen kell beadni a dokumentumokat február 15-ig. Tavaly eltörölték a felvételi követelményként előző években elvárt emelt szintű érettségit. A Debreceni Egyetem viszont egyes szakokon az érettségi pontok számításához továbbra is elvárja ennek megszerzését. 

További változások történtek az idén. Javaslom, hogy a honlapról tájékozódjanak a jelentkezők, hiszen a feltételek szakonként eltérőek lehetnek. . Mindez a jelentkezők részéről alaposabb utánajárást igényel, de sokkal rugalmasabb a rendszer mint korábban

 – mondta Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese. 

A Debrecenbe és a Szolnok Campusra jelentkezőknek is fontos információ ez, mindenkinek a tehetségéhez, az érdeklődési köréhez alkalmazkodó felvételi rendszert dolgoztak ki, ami növeli az esélyeket.

– A felvettek számát tekintve kiugró év volt a tavalyi nemcsak a Debreceni Egyetemen, hanem az egyetem Szolnok Campusán is. Ebben szerepet játszott az intézményi pontrendszer mellett az új szakok indítása – fogalmazott.

A Tiszaligetben működő campuson húszféle képzést kínálnak. Az Egészségtudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar szakjai mellett Műszaki Kar gépészmérnöki és műszaki menedzser szakokat is indít. 

Úgy tűnik, hogy a Szolnok Campus jól teljesít, az összes felvett hallgatók körülbelül 5 százaléka jelentkezik ide egy évben. Ez jelentős arány az egyetem egészében, a fokozatos bővítés egyúttal azt is jelzi, hogy beváltak a Szolnokon eddig indított képzések

 – magyarázta.

A szolnoki intézményegység integrációja nemcsak a helyi campus hallgatói létszámához járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy a Debreceni Egyetemre 2023-ban felvettek számának immár 9 százaléka Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe való.

– A Bölcsészettudományi karon is tárgyalások folynak néhány újabb szak jövőbenimeghirdetéséről, valamint a meglévő képzési területen is tervezik a Szolnokon elérhető kínálat további bővítésé – tette hozzá jövőbeni tervként. 

Új mesterszak indítását tervezi a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem M. Tóth Ildikó Sajtóközpontja arról tájékoztatott, hogy az Egészségtudományi Karon új mesterképzést hirdetnek.

– A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara Debrecen mellett Szolnokon is tervezi az egészségügyi bioinformatika mesterszak indítását – közölték.

Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kar dékánja szerint elsősorban azoknak érdemes a karra jelentkezniük, akik hivatástudatból választják valamelyik képzést.

 

Érkezik a Dexpo Szolnokra

A Debreceni Egyetem legnagyobb beiskolázási rendezvénye idén is a Szolnok Campusra költözik.

– Felvonul a Debreceni Egyetem teljes képzési kínálata. Az összes kar, a fontosabb szervezeti egységek mind megjelennek, közvetlenül lehet információkat szerezni akár a hallgatóktól is a január 17-én tartandó nagyszabású rendezvényen – foglalta össze a rendezvényről Bartha Elek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában