2024.01.14. 12:30
Jobban elfogy az uzsonna a suliban, ha a gyerekkel közösen készítjük azt
Mi kerüljön az iskolás gyerek uzsonnásdobozába? Nem is olyan egyszerű a kérdés. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában foglalkozik a témával. A szakemberek szerint, sok más tanács mellett az is fontos, hogy mibe csomagoljuk az ételeket.
Forrás: Illusztráció
Fotó: Shutterstock.com
A felén már túl vagyunk, de nem lélegezhetünk fel. A szülők jól tudják ezt. Az iskolaidőben számos dolog van, ami szervezést igényel, nemcsak a gyerekek, de a szülők részéről is. Házi feladatok, különórák, eljutni az egyik helyre, majd a másikra, nem egyszerű feladatok. És ott van, amit talán nem gondolnánk megoldhatatlannak, de mégis sokszor komoly átgondolást igényel: a tízórai és az uzsonna. Nem is olyan egyszerű, hogy mit, mibe csomagoljunk a gyereknek.
– Egy darabig megrendeltük a tízórait is és az uzsonnát is a gyerekeknek, de rájöttünk: teljesen felesleges. Voltak olyan napok, amikor érintetlenül hozták haza az ételt. Látva a kapott harapnivalót, egyébként sokszor meg is értettem őket – mesélte egy szolnoki édesanya. Ő úgy döntött, inkább minden nap maga csomagol ételt a gyerekeinek. – Na, ez sem olyan egyszerű. Ami pár napig megfelel, az a következő héten már nem annyira ízlett. Sokszor vagyok bajban – tette hozzá gondterhelten.
A témával a szakemberek is foglalkoznak. Ők, hogy a becsomagolt tízórai ne kerüljön érintetlenül haza, több tanácsot is megfogalmaztak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja részeként.
Legegyszerűbb, ha megkérdezzük a gyereket, mit enne szívesen. Mindeközben ügyeljünk a változatosságra is: szendvics, kekszek, magvak, zöldségeket, gyümölcsök – előre megmosva, lehetőleg csíkokra vágva vagy felszeletelve – mind kiváló tízóraik
– hangsúlyozza a Nébih.
– Vegyük figyelembe, hogy az iskolában általában nincs lehetőség hűtőszekrényben tárolni a tízórait vagy az uzsonnát, ezért törekedjünk arra, hogy kevésbé romlandó alapanyagokból állítsuk össze az útravalót: zabkeksz, olajos magvak vagy alma, mind remek választás. Szendvicsnél érdemes a sonka helyett a szalámit előnyben részesíteni, mivel utóbbi kevésbé romlékony. Zöldségek és gyümölcsök esetében a szilárdabbakat, kevésbé lédúsakat érdemes választani, ilyenek a paprika, répa, karalábé, alma, kevésbé érett szilva, körte – emelik ki a szakemberek.
A Nébih a tanácsai közt arra is kitér, hogy célszerű a gyerekeket is bevonni az uzsonnakészítésbe, mert a kutatások szerint azok, akik besegítenek, szinte biztos, hogy meg is eszik, amit magukkal visznek az iskolába.
Az uzsonna csomagolására is kiemelt figyelmet kell fordítani – kerülendők az egyszer használatos csomagolóanyagok, fóliák, zacskók. Javasolt inkább visszazárható dobozok, üvegek, textilszalvéták használata.