Szoljon podcast

2024.01.19. 13:55

Szolnokon vezetik be először a szervezett konyhai élelmiszerhulladék-gyűjtést - galériával

Az országban elsőként vezetik be a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtést Szolnokon. A szolgáltatás a Széchenyi városrészben, valamint a Bajcsy Zsilinszky úti tízemeletes társasházakban vehető igénybe. A tervek szerint, s tapasztalatok alapján később szélesebb körben is elérhető lesz majd a szelektív módszer, melyről pénteken tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

Rimóczi Ágnes

Lits László (balra), Borsfay-Horváth Judit és Szalay Ferenc a biohulladék gyűjtő autó mellett, a szolnoki Kossuth téren

Forrás: NHSZ Szolnok

– Másfél évvel ezelőtt indult a Mol és az NHSZ csoport együttműködése. A partneri kapcsolatból rövid idő alatt stratégiai együttműködés alakult ki, rengeteg sikeres projektet vittünk végig már eddig is. A most bemutatott kezdeményezés, mondhatjuk a csúcspontja ennek a közös munkának, hiszen az országban elsők között vezetjük be a bio hulladékok házhoz menő gyűjtését Szolnokon – hangsúlyozta az új programról tartott sajtótájékoztatón Lits László, az NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója. Kiemelte: húszezer embert szeretnének elérni első körben, ez több mint 5400 családot jelent. 

– Jellemzően a Széchenyi városrész társasházait, valamint a Bajcsy Zsilinszky úti tízemeletes társasházakat érinti a remek kezdeményezés. Minden család kap egy-egy gyűjtőedényt, amiben gyűjthetik a maradékokat. Azt pedig a társasház közös gyűjtőjébe tudják majd üríteni – részletezte az ügyvezető.

S hogy miért fontos ez az újítás, arról Borsfay-Horváth Judit, a MOHU termék- és anyagáram vezetője beszélt a tájékoztatón.

– A koncessziós társaság 2023-ban indította el a szolgáltatását, s 35 évre vállalta azt a célt, hogy az ország többnyire lakossági hulladékát 2040-re 65 százalékban újrahasznosításra adja át. Ez azt jelenti, hogy a visszagyűjtött hulladékokat ilyen mértékben tudjuk a körforgásos gazdálkodás részévé tenni. A koncesszió azt is vállalta, hogy tíz százalék alá viszi a lerakásra szánt hulladékot, ami jelenleg az országban kiemelkedően magas – utalt vissza a MOHU megalakulására a szakember.

Borsfay-Horváth Judit rámutatott: a hosszútávú célok mellett megjelenik, hogy az országban hatékonyan működő egységes hulladékgazdálkodási rendszert tudjanak kialakítani, aminek természetesen része a szelektív hulladékgyűjtés. 

– Itt kapcsolódik be a biohulladék kérdése. Ennek visszagyűjtését ettől az évtől vezetjük be, fokozatosan, hogy tapasztalatok alapján tudjuk kiterjeszteni. A biohulladéknak nagy szerepe van a körforgásos gazdaságban, hiszen biogázüzemekbe kerül ez a fajta hulladék, abból hőt-, villamosenergiát állítanak el, a visszamaradó szárazanyagból pedig komposzt és humusz készül a mezőgazdaság számára. A visszagyűjtésnél fontos, hogy minél magasabb tisztaságú anyagot tudjunk gyűjteni, mert ez nagyon fontos a hulladék további útja során – hangsúlyozta a részleteket Borsfay-Horváth Judit, aki hozzátette: Szolnok úttörő lehet a most bevezetett újításban.

Szavaira reagálva Szolnok polgármestere megköszönte, hogy a vármegyeszékhely az elsők között lehet ebben a programban. – Szolnok hulladékgazdálkodási rendszere modernnek minősül az országban, ez előny az újításban is. Nagyon fontos látnunk, hogy hogy szelektív hulladékgyűjtés nélkül a hulladékgazdálkodás megfelelősége lehetetlen. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés nagy előrelépés ebben. Elképzelhető, hogy mint minden újdonságnál, lesznek zökkenők, de bízom benne, hogy rájönnek a szolnokiak, hogy hasznos és nem tartogat semmiféle kellemetlenséget ez a rendszer – osztotta meg gondolatait Szalay Ferenc a programmal kapcsolatban.

A jövő héten már osztják a gyűjtőedényeket

A programban résztvevők lakásonként egy-egy öt literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, mely könnyen kezelhető, zárható. A társasházak számára az NHSZ 120 literes szag- és cseppmentes barna kukákat oszt ki, melyet a megszokott módon a ház elé kell kihúzni a meghatározott napokon. – A szolgáltatás heti egyszeri ürítéssel indul, nyári időszakban kétszer ürítik majd a kollégáink. 

Emellett a 120 literes kukákat havonta egyszer mossák majd a higiénia érdekében – szólt a gyakorlati dolgokról Lits László. Az NHSZ Zounok Zrt. ügyvezetője hozzátette: január 27-én és február 3-én a Széchenyi lakótelepen három osztóponton osztják majd a gyűjtővödröket, azokat lakcímkártya bemutatással vehetik át a lakosok. – Természetesen fontos, hogy mit lehet és mit nem lehet a biohulladék-gyűjtőbe tenni. A lista olvasható a vödrökön is, de információs anyagokat is kapnak az érintettek – tette hozzá az ügyvezető.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában