Programajánló

2024.02.23. 12:30

Hagyományos disznótorokkal, bor- és főzőversennyel kecsegtet hétvégén a Jászkunság

Február végén még tartanak a farsangi mulatságok, és a disznóvágások ideje sem járt még le – ez derül ki a vármegye hétvégi programjaiból. Mindezek mellett érdekes kiállítások is nyílnak, valamint nemzetközi bor- és országos főzőverseny is lesz.

Molnár-Révész Erika

Péntek:

KUNSZENTMÁRTON Délután 17 órától fotókiállítás nyílik Téli inspirációk címmel a Szabó Gyula Művelődési Központban. A tárlat Czakó Imre, Dovicsin András, Fuchs Izabella, Ifj. Dovicsin András, Kolbe Gábor, Pap Ábris, Pap Gábor, Peringer Katalin és Szőke Nikoletta munkáit vonultatja fel. A kiállítás március 25-ig tekinthető meg. 

Jászkiséren és Rákócziújfaluban is disznóvágást tartanak a hétvégén
Fotó: Molnár Péter / Forrás: Illusztráció

KISÚJSZÁLLÁS Az én színházam: Amerikából jöttem címmel nyílik kiállítás dr. Varga Zoltánné fotóiból 17 órakor a Piculás Civilházban. 

SZOLNOK Délután 17 órától Feketén fehéren címmel Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas, Érdemes művészt látja vendégül a Verseghy Ferenc Könyvtár. A beszélgetés keretében a színésznő mindennapjai, gyermekkora, valamint karrierjének és magánéletének sikerei, kudarcai is szóba kerülnek majd. 

TÖRÖKSZENTMIKLÓS Este 18 órától nagyszabású bálra várja a mulatozni vágyókat a Törökszentmiklósi Népdalkör és a Vadrózsák Citeraegyüttes az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban. A XIII. Citerás Bálon a vidám megnyitó műsor után vacsora, citerazene, tombolasorsolás és tánc várja a résztvevőket.

Szombat:

RÁKÓCZIÚJFALU Hajnal 5.30-tól falusi disznóvágásra és sütiversenyre várják az érdeklődőket a Kemencésházban. A résztvevőket disznótorossal várják, a sütiversenyre amatőr és profi kategóriában is lehet indulni. A nevezett süteményeket délig lehet leadni, az eredményhirdetés 14 órakor lesz.

KARCAG Már reggel 7.30-tól el lehet foglalni az asztalokat, 9.30-tól pedig a töltés és ízesítés is elkezdődik a kolbászízesítő verseny résztvevői számára a Karcagi Hungarikum Fesztiválon. A program hivatalos megnyitója reggel 9-kor lesz, melyet néptáncosok műsora követ. 10-től a házi kelt tésztás sütemények versenyének eredményhirdetésére kerül sor, 10.30-tól az UV Trió Zenekar lép fel, déltől a házipálinka verseny eredményhirdetése várható. 14 órától a Parno Gras Zenekar játszik,  majd 15.45-től hirdetik ki a kolbászízesítő verseny eredményét.

SZOLNOK Reggel 8 órától kezdődik a Magyarország étele verseny a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában. Az eseményt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Debreceni Egyetem és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága rendezi. A melegkonyhai szakácsversenyre minden érdeklődőt várnak.

10 órától a Verseghy Ferenc Könyvtárban Pártanácsok, Női és férfi erőforrások a párkapcsolati sikerhez címmel Osváth Györgyi és Elek Zoltán mentálhigiéniás tanácsadók tartanak előadást immár második alkalommal pároknak és párkeresőknek. 

A Hild Viktor Könyvtárban 15-től 17 óráig családi és szakmai napot tartanak az autizmussal élők és családjaik számára. Az online előaás témája a pénzbeli ellátások és egyéb kedvezmények felnőtt autisták és családjaik számára. Az előadást dr. Kálozi Mirjam, a Autisták Országos Szövetségének vezető jogásza tartja. 

Délután 16 órától rendezi meg a XXXI. Nemzetközi Borversenyét Szolnokon, a Szandaszőlősi Művelődési Házban a Bereczki Máté Gazdakör. A benevezett borokat a zsűri a borbírálat szabályai szerint arany, ezüst vagy bronz éremmel minősített oklevéllel, valamint a különdíjas borokat, serleggel jutalmazza. A program a tervek szerint 24 óráig tart majd, a megnyitó után szórakoztató programok kezdődnek, majd a verseny értékelése és a díjak átadása után vacsora és kötetlen beszélgetés zárja. 

RÁKÓCZIFALVA Délután 14 órától Wass Albert felolvasó maraton kezdődik a Magyar Szabadságharcosok Házában. A programot Szíki Károly, Magyar Köztársasági Érdemkereszttel kitüntetett színművész, nemzetőr ezredes vezeti. A rendezvény a világszerte, több helyszínen zajló Szépirodalmi Ünnep része, melynek során a világ minden pontján élő magyar közösségek szinte egy időpontban olvasnak fel magyar műveket. 

FEGYVERNEK 17 órától farsangi táncházba várja a érdeklődőket a Fegyverneki Művelődési Központ és Könyvtár az önkormányzati tulajdonú Hunyadi úti Étterembe. A mulatságon, melynek házigazdája a Fegyvernek Gyermek Néptáncegyüttes, tombola, kézműves foglalkozás, jelmezes felvonulás és természetesen sok-sok tánc szórakoztatja majd a télűzőket. A jó zenéről a Bakator Zenekar gondoskodik.

Este 18.30-tól tartja idei Vadászbálját a Varsányi Vadásztársaság a helyi sportcsarnokban. Az eseményen büfé, tombola és vacsora várja a vendégeket, a zenét Ali és Roni biztosítja majd. 

KUNSZENTMÁRTON Jótékonysági álarcos bált rendeznek a Köttön utcai Bentlakásos Idősek Otthona javára 19 órától a Szabó Gyula Művelődési Központban. A kapu már 18 órától nyitva áll. A résztvevőket svédasztalos vacsora, tombola és büfé várja. A zenét az est ideje alatt a Fuvi Band szolgáltatja majd. 

Vasárnap:

JÁSZLADÁNY Reggel 6 órától hagyományőrző disznóvágásra várják az érdeklődőket a Móra Ferenc Általános Iskola udvarán. A disznóvágás 6.30-tól kezdődik, melynek során kolbásztöltő versenyre is lehet nevezni. A reggeli és ebéd mellett élőzene biztosítja majd a jó hangulatot. Az esemény 16 óráig tart.

JÁSZKISÉR Hagyományőrző disznóvágást tartanak a Diófa Vendégházban reggel 6 órától. A disznóvágás 7 órakor kezdősik a fogópálinka elfogyasztása után, a reggeli és az ebéd után 18 órától kezdődik a disznótoros vacsora, élőzenével. A legkisebbeket gyermekjátékokkal várják a nap során.

TISZAFÜRED Reggel 9 órakor startol a Farsangi Tekerés a Tisza-tónál elnevezésű esemény, a jelentkezők a tiszafüredi Albatrosz Kikötő előtt gyülekezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában