Szolnoki csata

2024.02.22. 07:00

Emlékhelyet is avatnak a hagyományos hadijáték kapcsán Szolnokon

Március 2-án rendezik meg a Szolnoki csata hadijátékot a vármegyeszékhelyen. Az eseményhez kapcsolódva idén emlékhelyet is avatnak.

Rimóczi Ágnes

A Tisza vízállása ismét átírta a forgatókönyvet, így idén ismét a Kossuth téren rendezik meg a „Szolnoki csata” hadijátékot. A 175 évvel ezelőtti ütközetre emlékezve immár 28. alkalommal rendezi meg az eseményt Szolnok önkormányzatának megbízásából a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ. 

Az esemény kapcsán Szalay Ferenc (balra) és Udovecz György tartottak szerdán sajtótájékoztató
Fotó: Nagy Balázs

A március 2-ai programról tartott sajtótájékoztatón felidézték, hogy 1849 márciusának első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonta a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkelt a Tiszán és lopva megközelítette Szolnokot. A haditerv bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte az ütközetet, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.

Szalay Ferenc is dicsőítő szavakkal szólt a 175 évvel ezelőtti eseményekről. Az azt felidéző hadijátékkal kapcsolatban kiemelte: a város minden évben egy győztes csatával kezdi az évet, ami kell a lelkünknek, s reméljük, kitart az év végégig az érzés. 

Az idei hadijátékon nyolc lovas, 200 magyar és horvát határőr hagyományőrző katona vonul fel. A császári-királyi védelem parancsnoka Ladnai Bálint hagyományőrző százados, a támadó magyar királyi seregek parancsnoka Udovecz György hagyományőrző ezredes. A rendezvény katonai szakértője ezúttal dr. Négyesi Lajos lesz.

Udovecz György, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke főszervezőként az ország egyik legszínvonalasabb hagyományőrző hadijátékaként emlegette a szolnoki eseményt, hiszen az évek alatt, mint mondta, országos szinten is kiérdemelte már ezt az elismerést a program.

– Március másodikán délután egy órától koszorúzást tartunk az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél, a Szabadság téren, majd ezután Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt, a Lengyel Légió utcában. Kettő órakor kezdődik a Szolnoki csata történelmi emlékhely felavatása a Verseghy parkban, a csatát megelevenítő hadijátékra pedig fél négykor várjuk az érdeklődőket a Kossuth téren – ismertette a programot a főszervező.

Az idei esemény különlegessége, az emlékhely kialakítása. A Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség háttérintézményeként az év során számos, ehhez az évfordulóhoz köthető helyen avat sztélét (faragott, vésett jelekkel vagy feliratokkal, gyakran ábrázolásokkal is ellátott nagyméretű kőtábla, kő- vagy ritkábban faoszlop – a szerk.), illetve okos parcellakövet. A sor Szolnokon kezdődik: az 1849. március 5-ei csata helyszínén – ami immár történelmi emlékhely – avatják fel a történelmi emlékhelyet jelölő sztélét március 2-án 14 órakor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában