Tavaszi zsongás

2024.02.27. 13:13

Soha nem látott méretű terepasztallal csábít a szolnoki vasútmodell kiállítás

Színes programokkal készülnek a következő hónapokra az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Heteken belül megrendezik az immár jubiláló Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást, áprilisban a kirándulás szerelmesei ismerkedhetnek a térséggel. A rendezvényekről sajtótájékoztatót tartottak kedden.

Pakainé Pusztai Nóra

Eseménydús tavaszra készülhetnek a szolnokiak, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és rendezvényei is jubilálnak. Március idusán ismét modellek és építők, valamint a vasút iránt érdeklődők lepik el az intézmény termeit. Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítást. 

Bárándiné Nikolényi Edit, a 25. Szolnoki Utazás és Szabadidő kiállítás főszervezője, Molnár Lajos Milán, az Agóra ügyvezető igazgatója és Pálinkás Csaba a Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállítás szervezője közösen tartott sajtótájékoztatót
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Az Agóra minden négyzetcentiméterét beépítik

A mini vasútvonalakat és terepasztalokat minden eddiginél nagyobb területen, több mint 2000 négyzetméteren építik fel.  A rendezvényről kedden tartott sajtótájékoztatón Pálinkás Csaba főszervező elmondta, a látogatók betekinthetnek a vasúti közlekedés izgalmas mindennapjaiba. A vonatcsodákon túl interaktív programokkal, játékos feladatokkal és különleges bemutatókkal készülnek.

– Beépül 12 tér, így a színházterem is, szinte mindenki, aki az elmúlt 10 évben jelen volt, visszatér Szolnokra – emelte ki.

Tavaly több mint 6000 látogatót vonzott a kiállítás, idén még ennél is többre számítanak.

– Egyebek mellett például a Vasúti Almárium is nagyobb teret kap, de a megszokott módon lehet majd építeni a Viesmann bütyköldében, figyelni a Lego város építményeit, de érdemes kipróbálni a Hild téri parkvasutat is – sorolta a teljesség igénye nélkül.

vasútmodell,kiállítás,látogatók
Több, mint hatezren látogattak el a vasútmodell kiállításra 2023-ban, idén még több résztvevőre számítanak 
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW Archív

A rendezvény arcát, ebben az évben a vármegyeszékhelyen vagy környékén élő, modellezni szerető jelentkezők közül választották ki.

Al Ghanoui Hesna tart előadást Szolnokon 

Molnár Lajos Milán, az Agóra ügyvezető igazgatója vette át a szót, A gondolat ereje ismeretterjesztő előadássorozatról beszélt. Március 19-én Al Ghanoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő riporter lesz a vendégük. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően tavasszal még további három előadást tartanak, az intézménybe tervek szerint neves orvosok, professzorok, tudósok, tudományos közélet legismertebb szakemberei látogatnak el. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Veszprém lesz az utazási kiállítás díszvendége

Bárándiné Nikolényi Edit, a 25. Szolnoki Utazás és Szabadidő kiállítás főszervezője az áprilisi rendezvényre tekintett előre. 

– Az ország mára egyetlen vidéki utazási kiállítása a szolnoki, mely az elmúlt időszakban mindig megújult, így alkalmazkodtunk a felmerülő igényekhez – magyarázta.

Évről évre bemutatják Szolnok és környékének számos helyi értékét és turisztikai látnivalóit, a térség települései a színpadon is bemutatkoznak. Április 19-én pénteken elsősorban az általános iskolásokat, míg egy nappal később a családokat várják a Hild János térre. a rendezvény díszvendége idén Veszprém lesz.

– A kiállítókkal a napokban vesszük fel a kapcsolatot, ahogy a részletes programot is szervezzük még, ezekről honlapunkon tájékozódhatnak – emelte ki.

utazás kiállítás,sümeg,kiállítás
A tavalyi utazási kiállításra a sümegiek bemutatóval készültek
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW Archív


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában