Bereczki Máté Gazdakör

2024.03.09. 18:52

Így kell szakszerűen metszeni – bemutatót tartottak Szandaszőlősön – videóval, galériával

Fontos az ágak megritkítása, a elszáradt, beteg hajtások eltávolítása, hogy jól teremjen a gyümölcsfa. Ennek fogásait mutatta be Pintér János az ingyenesen megtekinthető programon.

Kovács Berta

Hogyan kell megmetszeni a gyümölcsfákat? Ennek fogásaiba avatták be szombaton az érdeklődőket a Bereczki Máté Gazdakör metszési bemutatóján. Az akcióhoz ezúttal Kiss Károly tagjuk biztosított helyszínt, szandaszőlősi jókora, látványosan karban tartott kertjében ugyanis számos gyümölcsfát nevel.

metszés,bemutató,szandaszőlős
Pintér János avatta be a metszés rejtelmeibe az érdeklődőket
Fotó: Kiss János

Serfőző Imre elnök rövid köszöntője után a metszés fortélyaiba az érdeklődőket Pintér János avatta be, aki metszőollót ragadva nyesegette meg barack- és körtefák gallyait, ágait, miközben válaszolt az érdeklődők kérdéseire, és kerttulajdonosokkal vitatta meg az ágak tavaszi kiigazításának trükkjeit. Mint elhangzott, fontos az ágak megritkítása, hogy a belsőbb részeket is érhesse a gyümölcsérlelő napfény.

 

A nyesegetést követően a jelenlévők megcsodálhatták a házigazda gyűjteményt is, Kiss Károly ugyanis hosszú évek óta gyűjti az egykor használatos kerti- és egyéb szerszámokat, eszközöket, nagy részüket az alsóépületek falain felsorakoztatva, katalogizálva. Szorgos asszonyok pedig egy kis harapnivalóról is gondoskodtak a látogatóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában