Rekordhőmérséklet

2024.03.01. 13:30

Sosem volt még ilyen meleg a február: szinte áprilisi volt az idő Szolnokon

A tavaszt idézte a tél utolsó hónapja az időjárás tekintetében. Rekordmeleg volt a február Szolnokon.

Rimóczi Ágnes

Tavaszi hőmérséklet jellemezte a tél utolsó hónapját. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság adatai szerint az 1946 óta tartó mérések során eddig még nem fordult elő ilyen magas februári középhőmérséklet Szolnokon.

tavasz
Illusztráció
Forrás: Getty Images

– Az idei február minden eddiginél melegebbnek bizonyult, a 8,8 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet ugyanis példa nélküli Szolnokon. Ez az érték 7,9 fokkal(!) magasabb a sokévi második havi átlagnál, s megközelíti a 11,4 fokos áprilisi sokéves havi átlagot. Az új februári rekord az eddigi, 2016 februárjában mért 6,0 fokos havi csúcsot nyugdíjazta – részletezte a rekordhőmérsékleti adatokat Laczi Zoltán.

A Kötivízig sajtóreferense összehasonlításként hozzátette: az eddigi leghidegebb február 1956-ban köszöntött be, amikor mínusz 8,5 fokos havi átlaghőmérsékletet regisztráltak.

– Beszédes adatsor a felmelegedésről, hogy míg 1959 és 2005 között 0,4 fok volt a sokéves februári középhőmérséklet, addig ez az érték 2006 és 2023 között már 2,5 fokra nőtt – szólt a nagymértékű változásról a szakember.

Megtudtuk, hogy a mögöttünk hagyott hónapban a csúcshőmérsékletet (18,9 fok) 10-én, míg a leghidegebbet (mínusz 4,6 fok) 3-án mérték. Fagypont alatti hőmérséklet hét napon fordult elő.

Csapadékból viszont jóval kevesebb hullott, mint ilyenkor szokott. A Kötivízig tizenegy kiemelt mérőállomásának adatai alapján a tél utolsó hónapjában területi átlagban 10,7 milliméter csapadék hullott, ami harmada a sokéves második havi átlagnak (31,2 milliméter). A legtöbb Jászkiséren hullott (22 milliméter), a legkevesebb pedig Mezőtúron (2,3 milliméter).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában