Évszázados rejtély

2024.03.31. 15:23

Valaki járt a hajókatasztrófa túlélőinek szolnoki sírjánál, még láthatók a nyomok - galériával

Egy különös síremlék található a szolnoki Kőrösi úti temetőben. Úgy tűnt, egy évszázados rejtély oldódott meg akkor, amikor először leolvasták a fejfán szereplő neveket, de néhány évvel ezelőtt egy kutatás nyomán még furcsább kép rajzolódott ki. Valaki vagy valakik ma is gondozzák azt a bizonyos sírhelyet, nemcsak az ott nyugvóknak, de egy különleges történetnek is emléket állítva. Egy világszerte ismert hajókatasztrófa szálai vezethetnek a szolnoki sírkertbe?

Pakainé Pusztai Nóra

Borostyánnal felfuttatott síremléken tűnik fel a szolnoki Kőrösi úti temetőben Weress Zoltán és Baghy Irma neve. A cibakházi házaspárról sokáig úgy tudták, hogy túlélték a Titanic 1912. áprilisi katasztrófáját. 

Gondozottnak tűnik Weress Zoltán és Baghy Irma sírhelye, a házaspárt sokáig a Titanic túlélőinek hitték
Fotó: Mészáros János

Évtizedekig tartotta magát az a nézet, hogy a házaspár csodával határos módon megmenekült a világ talán leghíresebb óceánjárójáról, amikor az egy holdfénymentes, koromsötét éjszakán jéghegynek ütközött az Atlanti-óceán közepén. A tervezők által kiötlött és rendkívül biztonságosnak vélt, vízzáró rekeszekre osztott hajótest ellenére a Titanic 2 óra 40 perccel később hullámsírba szállt, a rajta utazó 2200 ember közül 1500-at rántva magával a halálba. Az elegendő mennyiségű mentőcsónak hiánya miatt csupán 700-an élték túl a tragédiát, de vajon Weress Zoltán és Baghy Irma is köztük volt? 

Sárai Kitti, a Cibaki Hírek Online korábbi újságírója pont erre a kérdésre kereste a választ. Ahogy arról korábban beszámoltunk, kutatásai során személyes levelekre bukkant, melyek szerint Weressék nem az 1912-ben elsüllyedt Titanicon utaztak. Mindössze úgy váltak egy nagy katasztrófa túlélőivé, hogy a ‘30-as években egy Monte Cervantes nevű hajón utaztak, amely végül a The Titanic of the South becenevet kapta. Ez az óceánjáró sziklának ütközött. Noha ez a Titanic balesetének helyszínétől távol történt, a hasonlóság így is nagy volt a két esemény között. 

Bár néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a síremléket senki sem gondozza, ma egészen más kép tárul a látogatók szeme elé a szolnoki temetőben. Rendezett környezet fogadja mindazokat, akik egy főhajtásra megállnak a cibaki házaspár végső nyughelyénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában