Bartók Béla

2024.03.26. 13:20

Világhírű zenetudósra emlékeztek Szászberken

Megkoszorúzták a világhírű zeneszerző emlékére avatott emléktáblát Szászbereken.

Rimóczi Ágnes

Az Örökségünk Szászberek Helytörténeti Kör néhány hónappal ezelőtt emléktáblát avatott a Kolping Katolikus Általános Iskola falán, annak emlékére, hogy 105 évvel ezelőtt Felsőszászbereken vendégeskedett Bartók Béla. A kör tagjai a világhírű zenetudós és népzenekutató születésének 143. évfordulójának emlékére a napokban koszorút helyeztek el táblánál.

Koszorúzással emlékeztek Bartók szászberki vendégeskedésére 
Fotó: Lívia Oláh

Az eseményen Molnár Zsuzsanna a Helytörténeti Kör tagja mondott ünnepi beszédet, melyben ismertette a zeneszerző életét és munkásságát. Kiemelte, hogy a magyar kultúra gazdagabb lett 203 népdallal, melyet Bartók Béla a szászbereki ittléte alatt gyűjtött.

Ahogy a helytörténeti kör illetékeseitől megtudtuk, az ünnepi megemlékezés alatt egy minitablón megtekinthető volt az egykori Kohner kastélyt ábrázoló kép, valamint annak a levélnek a másolata, melyet Bartók Béla szászbereki látogatásáról Busitia János román rajztanár barátjának, Belényesre írt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában