Időben jött a segítség

2024.04.23. 15:30

Kétségbeesetten vergődő halakat mentettek a Tisza árterében, Tiszasülynél is sikeres volt az akció

Tiszasülynél sok halat hagyott hátra a visszahúzódó Tisza, az orvhalászokat is vonzotta a könnyű zsákmány. Halmentő akció során a szakemberek főként pontyokat fogtak be és juttattak vissza a Tiszába.

Kovács Berta

A folyók áradásakor az ártérre kifutó vízzel együtt halak is kiúsznak a partmenti területekre. Az apadás során azonban sokszor kint rekednek a kisebb-nagyobb uszonyosok a kubikgödrökben, árkokban, mélyebben fekvő területeken megmaradt alkalmi tavacskákban. A folyamatosan csökkenő vízszint, az ideiglenes tavak kiszáradása egyre növekvő veszélyt jelent ezeknek a halaknak.

áradás,folyó,halmentés
Küzdelmes volt a halmentés a nehéz terepen
Forrás: Beküldött fotó (KTVHESZ)

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége gondot fordít arra, hogy minél kevesebb hal vesztét okozza a szerencsétlen helyzet. Az elmúlt héten például Tiszasüly térségében végeztek halmentést, ahol termetesebb példányok is szép számban jártak pórul a víz visszahúzódása után, az orvhalászokat pedig csábította a könnyű préda. A szántóföldön a legfeljebb lábszárig érő vízben is vergődtek nagyobb halak.

A KTVHESZ halőreinek és a megbízott halászoknak igen nehéz terepen kellett helyt állniuk.

halmentés,ktvhsz
Ez a szép hal is megmenekült
Forrás: Beküldött fotó (KTVHESZ)

Donkó Péter, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, klasszikus halászhálós módszerrel nem is tudtak boldogulni a növényzettel sűrűn benőtt területen, így merítőszákkal igyekeztek kifogni a halakat. Végül a halmentés során hét – együttesen 30 kilónyi – pontyot és egy dévérkeszeget sikerült megmenteni, azaz kifogni és visszahelyezni a Tiszába.

szántóföld,sekéy,víz,halmentés
A szántóföldi sekély vízből is mentettek halakat
Forrás: Beküldött fotó (KTVHESZ)

A KTVHESZ munkatársai egyéb ártéri területeket is figyelemmel kísérnek, és ha kellő mértékben lecsökken a vízszint, igyekeznek e helyekről is begyűjteni a bajba kerül uszonyosokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában