Lakossági fórum

2024.04.11. 15:30

„Ha nem lennének a dolgos roma-kolléganők, Szolnok kevésbé lenne gondozott!”

„Óriási köszönet a roma lányoknak és asszonyoknak, kiknek fáradságos munkája nélkül Szolnok közterületei sokkal gondozatlanabbak, szemetesebbek lennének!” – hangoztatta a polgármester, valamint a városüzemeltetési társaság vezetője a Tücsök úti közösségi házban a napokban megtartott lakossági fórumon.

Mészáros Géza

A Szolnokon meglévő és sajátos kulturális közösséget alkotó szegregátumai közül a Tücsök, illetve a Hangya úti telep a legélhetőbb. A városi általánossággal mérhető kielégítő helyzetet a nem ott élő a saját szemével is megtapasztalhatja. A városrész összképe ápoltságot mutat, s itt-ott akadnak még kivételek, de több ház előkertje még a szépérzékről is árulkodik gazdája szorgos-dolgos kezemunkájáról. 

Így is lehet; mutat példát az együttéléséről és a közös gondolkodásról a Tücsök-Hangya szegregátum. 

Nagyjából ez a vélemény fogalmazódott meg a minapi lakossági fórumon, amelyre a Tücsök úti közösségi házban sokan kérdéseket és véleményeket is megfogalmaztak.

Szalay Ferenc polgármester arról szólt a Tücsök úti lakossági fórumon, hogy az itt élő közösség összetartó ereje mintául szolgál a város többi szegregátuma számára 
Fotó: Nagy Balázs

A fórumon Szalay Ferenc polgármester, dr. Csilleiné Mága Erika, a Roma Esély Egyesület elnöke, a közösségi ház nemrégen diplomázott vezetője, Lits László, a szolnoki NHSZ-csoport, valamint a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója, illetve meghívott vendégként egy másik lakókörzet megválasztott képviselője, aki „kívülállóként” is a legaktívabb, legodaadóbb városatyja az ottani szegregátumnak.

„Nem az itt élők rakják le a közelben engedély nélkül a szemetet!” – osztoztak egyhangú véleményükben az esemény résztvevői. Akik elmondták, hogy szinte minden porta rendelkezik saját kommunális, illetve szelektív hulladékedényekkel, ezért nekik nem érdekük az illegális szemetelés. Hiszen fizetnek az elszállításért. Ismeretlenek az éj leple alatt hordják az egyik utca végébe autóstól a hulladékaikat.

Közös kérés volt, hogy az egyik utcai közvilágítást biztosító lámpa megjavítása, és a közösségi ház udvarán jó volna a gyerekeknek egy kis méretű focipályát kialakítani.

Szalay Ferenc hangsúlyozta, a város többi szegregátumában élők példát vehetnek a Tücsök-Hangya útiakról, ahol minden program, minden hasznos kezdeményezés közös gondolkodás és összefogás mentén valósul meg. Erről árulkodik a gondozott utcakép, és ezt mutatja a virágokkal, veteményekkel beültetett előkertek sokasága is.

Rehó János képviselő továbbra is biztosította a környék lakóit, hogy nem a körzet választott képviselőjeként, de továbbra is szívügyének tekinti a szegregátum támogatását.

szegregátum,rehó jános,szalay ferenc
A városvezetés és a városüzemeltetés a romanők munkáját dicsérte
Fotó: Beküldött fotó

Lits László külön hangoztatta:

 Szolnok hétköznaponként, de főleg a hétvégi éjszakai szórakozások utáni reggelenként nem lenne ennyire hulladékmentes, tiszta és gondozott, virágos, fás és öntözött, ha a cég roma munkásai, főleg a lányok és asszonyok nem végeznék el tisztességgel, becsülettel a rájuk bízott feladataikat!

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy országos és helyi szinten sem a munkanélküliség magas, hanem a munkaerőhiány. A társaságuk is szívesen fogadja a szorgos munkás kezeket, hiszen aki akar dolgozni, az a városban náluk és máshol is biztosan talál magának megfelelő munkát.

A fórumon mindemellett elhangzott, hogy idén is rendeznek gyermek-, majd pedig családi napot a térségben élőknek. Előbbire májusban, utóbbira júniusban kerül sor. A jól bevált és várt nyári napközi tábort a gyermekek részére szintén szervezik már, ezek a programok közkedveltek és látogatottak a térség lakói számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában