Méltóság mezeje

2024.04.06. 12:23

Közösen sétáltak és nárciszhagymákat ültettek Karcagon – galériával

„Méltóság mezeje” címmel tartotta meg szokásos találkozóját a Rákbetegek Országos Szervezetének Karcagi Klubja, a „MINDIG VAN REMÉNY” Daganatos Betegekért Alapítvány és a Karcagi Kátai Gábor Kórház Egészségfejlesztési Iroda – Lelki Egészség Központ péntek délután a Déryné Kulturális Központ előtti területen.

Daróczi Erzsébet

Bandi Johanna, az EFI-LEK Iroda megbízott vezetője felolvasta dr. Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezete elnökének és dr. Muzbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány elnökének levelét, melyben köszöntötték a karcagiakat, majd a megjelentekhez először Szepesi Tibor polgármester szólt.

Sokan részt vettek a karcagi eseményen
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Több mint egy évtizede mindig megemlékezünk az emberi méltóságról a Méltóság mezeje programmal. Köszönöm szépen, hogy idén is megszervezték ezt a programot, hogy fel tudjuk hívni embertársaink figyelmét – kezdte beszédét Szepesi Tibor.

– Az emberi méltóság erősebb a szenvedésnél, az elmúlásnál. A méltóságot nem pusztíthatja el a gyógyíthatatlan betegség, csak a reménytelenség. Az emberi méltóság ott kezdődik, amikor felismerjük és elfogadjuk, hogy életünk része az elmúlás. A nárciszok a remény nemzetközi jelképei. A szenvedők a segítséget és ápolást igénylő betegek reménye. Emlékeztetnek bennünket az e világtól való búcsúzás nehéz időszakára. A nárciszültetés, a Méltóság mezeje program arra kívánja felhívni a figyelmet, mekkora erőt és támaszt nyújt a gyógyíthatatlan betegeknek ha van szakszerű segítsége, ha biztosan számíthat valakire, aki alapvető szenvedéseit enyhíteni tudja. Mert a szeretet és az emberi méltóság egy tőről fakadnak, ahogyan a nárcisz szára és a nárcisz virága – zárta beszédét Szepesi Tibor, majd Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök szólt a jelenlévőkhöz.

– Aki nem érezte még át, hogy milyen érzés lehet szembesülni egy olyan fájdalommal, egy olyan betegséggel, ami akár egy életet kettétörhet, egy életutat megszakíthat, egy családtagot leszakíthat a családtagjai szerető szívéről, az talán nem is tudja, hogy milyen jelentősége van a mai napnak – vette át a szót Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke.

– Talán nem is tudja, hogy milyen jelentősége van annak a gondoskodásnak, ami egy ilyen embert körül kell hogy vegyen. Mindenkinek joga van a testi, a lelki, a fizikai egészséghez, de van, amikor ez a szervezetünkben gyülemlő betegség, akár a daganat következtében, mindent megváltoztathat és úgy érezhetjük, hogy az az igazságtalanság, ami velünk vagy szeretteinkkel, családtagjainkkal történik, arra nem vagyunk méltóak.  Ezekben a pillanatokban, ha van egy kinyújtott kéz, egy reményteli fénysugár, ami nem hagyja az embert magára, átjön az üzenet, hogy senki sincs egyedül – fogalmazott Hubai Imre. hozzátette: amikor a mögöttünk lévő szobor talapzatánál található jácint- és nárciszhagymákat elültettük, akkor is tudtuk, hogy a megújulásnak és az életigenlésnek fogunk új felületet adni.

Dr. Kasuba Jánosné nyugalmazott könyvtáros-tanár szavalata után a jelenlévők leszedték a Dózsa-szoborhoz ősszel ültetett nárciszokat, majd közösen átsétáltak a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Idősek Otthonához, ahol a „Tavaszi szél vizet áraszt” dal közös eléneklése után az élet szépségét, méltóságát szimbolizáló nárciszokat átadták az otthon lakóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában