Falugyűlés

2024.04.16. 10:30

Fontos bejelentést tett a tiszajenői közmeghallgatáson a gyógyszertár üzemeltetője

A lakosságot érintő helyi ügyek kerültek terítékre a Tiszajenőn minap megrendezett falugyűlésen. A közösségi színtérben megtartott fórumon sokféle témát felvetettek a helyiek.

Kovács Berta

A rendezvényen a lakosok tájékoztatót hallhattak a pályázati lehetőségekről, majd Virág József polgármester számolt be a település helyzetéről. Mint kifejtette, takarékosan kell gazdálkodniuk. A rezsit azzal tudták leginkább csökkenteni, hogy a hivatalban és a civil házban vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek gáz helyett. A pályázatoktól függ, hogy milyen nagyobb beruházást tudnak majd megvalósítani. Önerőből csak kisebb fejlesztésekre futja, mint például felújítják a fa alapú utcanévtáblákat, a közvilágítást pedig két helyen két-két lámpatesttel bővítik. A nemrég beszerzett munkagépekkel pedig saját maguk tudnak munkálatokat végezni, megspórolva a vállalkozói díjakat.

megbeszélés, gyűlés
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

A településvezető beszámolt arról is, hogy a Kossuth út aszfaltozása némi önrésszel kiegészítve a vidékfejlesztési pályázaton elnyert 50 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg, hivatalos átadója a nyáron várható.

Térfigyelő kamerákat is felszerelnek majd a közbiztonság javítása érdekében. A berendezések a civil ház épületében működő KMB-irodába lesznek bekötve, a kamerákkal az önkormányzat és a civil ház környékét, valamint a településre Szolnok, Jászkarajenő és Tiszakécske felől befutó utakat tudják figyelni.

Az eseménye elhangzott, hamarosan ismét lehet majd helyben gyógyszert kiváltani. A tószegi gyógyszertár vállalja, hogy helyben nyit egy fiókpatikát, ez a különféle engedélyek beszerzését követően őszre várható. Erről dr. Szabó Helga, a gyógyszertár működtetője személyesen is beszélt.

Akadt, aki arra volt kíváncsi, lesz-e a Tiszajenő-alsó vasútállomásnál fedett kerékpártároló. 

A polgármester elárulta, e kérdéssel nyitott kapukat dönget a kérdező, mivel a MÁV szegedi igazgatósága, melyhez állomásuk is tartozik, egy új várót tervez építeni, a jelenlegi, önkormányzati tulajdonú építményt pedig kerékpártárolóvá alakítják.

Többen azt panaszolták, hogy a falu három nagyon keskeny utcájában problémás a közlekedés, ha mindkét oldalon parkolnak. Nem mindig fér el az ott haladó autó. Erre nehéz jó megoldást találni, de kérik a tulajdonosokat, hogy a kerítéssel párhuzamosan parkoljanak, és minél közelebb az ingatlanhoz. Ugyanitt az is gond, hogy a szemétszállítók a kiürített kukákat nem az út szélére rakják, így szlalomozniuk kell az autósoknak.

A külterületen vannak olyan lakóházak, ahová még nem vezették be a vezetékes vizet, pedig lenne rá igény. Megvizsgálja az önkormányzat ennek lehetőségét.

A külterületi Vörösmarty úttal kapcsolatban kifogásolják, hogy esőben nagy a sár, szárazságban meg hordja a szél a homokot. Itt egyelőre csak annyit tudnak tenni, hogy az utat munkagéppel rendszereden elegyengetik.

Tiszajenőn is akadnak gondok a kutyákkal

Mint sok helyen, itt is okoznak bosszúságot a gazdás, de szabadon kóborló kutyák. Jelenleg több állatra is panaszkodnak a helyiek: kiszöknek, ugatják, megkergetik a bicikliseket.

A polgármester mondta, ilyen eseteknél ha tudják, ki a gazda, jelezzék. Az érintetteket már többször felszólították, hogy tegyék rendbe a kerítést. Ha ennek ellenére sem változik a helyzet, akkor a feljelentés lehet a következő lépést. A kóbor kutyák befogására irányuló szerződést egyébként a túlterheltségük miatt a szolnoki ebrendészettel felmondták és a kecskemétiekkel kötöttek új szerződést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában