Fokozott óvatosság

2024.04.09. 09:30

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a Jászkunságban is

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt újabb vámegyékben tilos tüzet gyújtani. Térségünkben is tilalom lépett érvénybe.

Rimóczi Ágnes

Nem árt az óvatosság! Vannak területek, ahol tilos tüzet gyújtani. 

A,Lonely,Evening,By,The,Forest,Campfire,-,Embracing,The,fire
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– A napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben és az erdőkkel szomszédos területeken. Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfa virágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, de megnő a tüzek intenzitása. A felszíni tüzek akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek – olvasható a témával kapcsolatos tájékoztatóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Kiemelték: a következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot.

– A fokozott veszélyt figyelembe véve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével április 9-től fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. Emellett a hatóság továbbra is fenntartja a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar vármegyében – áll a közleményben.

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt. – Ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. Továbbá belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok – a füsttel felszállva – több száz méterre is tüzet okozhatnak. Fontos tudni, hogy a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt szintén nem engedélyezett a tűzrakás kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem – sorolják a figyelmeztetéseket az illetékesek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában