Rendkívüli ülés

2024.04.16. 14:30

Az Ungár kúria felújítására pályázik az abonyi önkormányzat

Vitától sem mentes rendkívüli ülésen tárgyalta az abonyi képviselő-testület a leendő Kossuth téri körforgalom és a környék rendezéséről szóló javaslatot. A képviselők döntöttek arról, hogy újabb forrásokra pályázik a város az Ungár kúria felújítására.

Rózsa Róbert

Rendkívüli ülésre gyűltek össze hétfőn az abonyi képviselő-testület tagjai. A városatyák két napirendi pontban hoztak döntést az ülés nyílt részén – mindkettő a település pályázati forrásokból történő fejlesztéséhez kapcsolódott.

Az Ungár kúria fejlesztését is tárgyalta az abonyi képviselő-testület
Fotó: Hartai Gergely / Forrás: MW Archívum

A város szeretné megoldani a Kossuth Lajos tér környékének legégetőbb problémáit, nevezetesen a parkolás, áruszállítás nehézségét, elegendő számú parkolóhelyet alakítanának ki és korszerűsítenék az övezetet.

Ennek része a Kossuth tér 3-4. szám alatti terület rendezése, ahová körforgalmat építenének (ehhez kapcsolódik a szomszédos piactér felújítása is).

Csakhogy a város azzal az akadállyal szembesült, hogy az érintett részen fekvő járdának az ottani társasház a tulajdonosa. Mindez azért fontos, mert így az önkormányzat nem tud pályázni fejlesztésekre. Utóbbi ház lakói ráadásul nehezményezik azt is, hogy a közösségük tulajdonában lévő, Szelei útra merőleges utat majd’ mindenki parkolónak használja.

Ezért – mint Marsalné Kovács Judit főépítész a testületi ülésen is nyomatékosította – a város szabályozási vonal feltüntetésével rendezné a vitás területet. Ehhez kértek előzetes döntést Abony településrendezési eszközeinek módosítására.

A javaslat visszavonását kérte dr. Egedy Zsolt Mihály alpolgármester, aki azt mondta, az érintett ház lakóközössége már sok éve kéri a tulajdonukban lévő út elzárását, e célra kaput is építtetnének. Hozzátette, nem látja, hogy hol húzódna az említett szabályozási vonal, és szerinte teljesíteni kellene a lakók kapuépítési kérését.

Válaszában Pető Zsolt polgármester elmondta, az önkormányzat – amely szintén rendelkezik tulajdonhányaddal a társasházban – is azt szeretné, hogy az ott lakók biztonságos környezetben élhessenek, ám ez a javaslat nem erről szólt. Az előzetes döntést a testület elfogadta.

Amint azt is, hogy újabb forrásokra pályázzanak az Ungár kúria renoválása ügyében a Nemzeti Kulturális Alaphoz.

A Szolnoki út 3. szám alatti kúriának ezúttal a téglakerítését állítanák helyre. Pető Zsolt emlékeztetett, a város korábban többször is sikeresen pályázott műemlék-felújításra, a mostani renoválás bruttó nyolcmillió forintba kerülne, amely összeg felére pályázna az önkormányzat, a másik felét pedig önerőből biztosítanák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában