SZOLNOK/ KECSKEMÉT

2018.08.09. 13:50

Jó eséllyel indul a magyar válogatott a szolnoki katonai ejtőernyős vb-n

Jó előjelekkel készülhet a Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottja a pénteken kezdődő szolnoki világbajnokságra: az idei világkupa-­sorozat négy állomásán háromszor álltak dobogón, kétszer a legfelső fokon.

Hraskó István

A magyar katonai ejtőernyős-válogatott (balról): Varga Tamás zászlós, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Bánszki Tamás százados

Forrás: Petőfi Népe

Pénteken kezdődik meg a Nemzetközi Katonai Sporttanács által jegyzett katonai ejtőernyős-világbajnokság, melyet már negyvenkettedik alkalommal rendeznek meg, ezúttal Magyarországon, a szolnoki helikopterbázison.

A Magyar Honvédség ejtőernyős-válogatottja célba ugrásban két éve első lett Oroszországban, ez volt a magyar ejtőernyőzés történetében az első aranyérem, de a fiúk tavaly Németországban se adták sokkal alább, ott is csak a kínaiak és az oroszok tudták őket megelőzni.

Az idei év eddig több mint biztatóan alakult az eredményeket tekintve. A világkupa-sorozat kezdő, horvátországi állomásán a második helyen zártak, majd a következő, szlovéniai viadalon a nagy rivális házigazdákat is maguk mögé utasítva végeztek az élen.

A németországi fordulóra kissé tartalékosan utazott a válogatott, ott csak a 11. pozíció jött össze, de legutóbb Olaszországban ismét győzedelmeskedtek. Szóval kiegyensúlyozottan jó a nemzeti együttes teljesítménye. A felkészülés legnagyobb része Szolnokon zajlott, de edzőtáboroztak Kaposújlakon is, a napokban pedig már főleg a lelki ráhangolódáson volt a hangsúly.

– Jó formában vagyunk, mindenki a topon érzi magát, de szeretném hangsúlyozni, ez nem egy olyan sportág, ahol feltétlenül a fizikai állapot dönt, sokkal inkább az teljesít kiemelkedően, aki jobban bírja a pszichés megterhelést. Nagyon kiegyensúlyozott és szoros a mezőny, van öt abszolút favorit csapat – magunkat is közéjük sorolhatjuk –, és másik öt olyan együttes, amely szintén bármikor odaérhet a dobogóra. A tíz válogatott ötven tagjából körülbelül harminc ugró lehet első egyéniben – jellemezte a helyzetet Bánszki Tamás százados, a magyar gárda kecskeméti tagja – egyben kapitánya –, milyen nüansznyi dolgokon múlnak majd a helyezések.

A kecskeméti repülőbázis ejtőernyős kiszolgáló csoportjának parancsnoka úgy véli, az oroszokat biztosan fűti majd a bizonyítási vágy, hogy visszavágjanak a két évvel ezelőtti fiaskóért, jelesül, hogy a magyarok Oroszországból elhozták az aranyérmeket.

Bánszki Tamástól megtudtuk: a hazai pálya, vagyis légtér mindenképpen jelent előnyt a leereszkedések során, hiszen ismerik a bázis körüli szélviszonyokat.

Bánszki Tamás százados „régi motoros” az ejtőernyősök között. Édesapja függetlenített ejtőernyős-oktató volt a Magyar Honvédelmi Szövetségnél, és dolgozott a válogatott edzőjeként is, így nem csoda, hogy Tamás folytatta ezt az utat. A lehető legkorábban, tizenhat évesen elkezdett ugrani, jelenleg körülbelül 8500-nál jár.

A kecskeméti százados körülbelül 8500 ugráson van túl
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A főiskola elvégzése után a rendőrségen volt vízi és légi rendészeti főelőadó. Majd 2003-ban hadnagyként szerelt fel a honvédségnél, Szolnokon kezdett, aztán 2008-ban került a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra, itt most az ejtőernyős kiszolgáló csoport parancsnoka.

Bánszki Tamás 28 éve tagja az ejtőernyős-válogatottnak, a csapattal többször állt már dobogón világbajnokságokon, világkupát nyert egyéniben is. Ha az ejtőernyőzés olimpiai sportág lenne, akkor már a hetedik vagy nyolcadik (!) ötkarikás játékára készülhetne. A magyar bajnoki címet is jó néhány alkalommal elhódította, a hazai csúcsot jelentő 45 fős csoportos ugrásban is részt vett.

A pénteken kezdődő világbajnokság programjában stílusugrás és formaugrás is szerepel, de a célba ugrás örvend a legnagyobb elismertségnek, presztízsnek, hiszen itt a legtöbb az induló és itt a legszorosabb a verseny. A magyarok is évek óta a célba ugrásra koncentrálnak, hogy ne forgácsolják szét energiájukat.

Az ejtőernyős-viadal tíz sorozatból áll, az ötfős csapat mindegyik tagja ugrik minden fordulóban, és a leggyengébb eredményt törlik. Az ejtőernyősöket egy helikopter viszi majd fel, és ezerméteres magasságból célozzák meg a „lőlapot”, amelynek a közepe egy csupán két centiméter átmérőjű pötty.

Bánszki Tamás ugrás előtt (középen)
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Csak ennek az eltalálásáért jár nulla hibapont (az ugrók cipőjének sarka hegyes: vagy kifaragják a talpát, vagy egy csúcsos toldalékkal látják el, így oldható meg, hogy pontosan tudni lehessen, a lőlap mely pontját érintették először az ejtőernyősök). Jellemző a versenyek erősségére, hogy a magyar csapat két éve az ötven ugrásból összesen 26 centiméter hibát vétett, a második helyezett orosz válogatott pedig 27 centimétert.

Harminckilenc ország ejtőernyősei ugranak

Bali Tamás ezredes, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese, a világbajnokság szervezőbizottságának elnökhelyettese a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: a versenyre harminckilenc ország csapata jelezte részvételi szándékát. További öt országból versenybírók érkeznek, így negyvennégy nemzet képviselőit várják Szolnokra.

A verseny lebonyolítása a szlovén légierő két PC-6-os repülőgépével és a helikopterbázis két MI-17 szállítóhelikopterével történik. A gépek a szandaszőlősi repülőtérről szállnak fel.

A rendezvény megnyitója pénteken 9 órakor kezdődik Szolnokon, a Hild téren, 13 órától pedig indul a verseny a bemelegítő ugrásokkal a bázison és sportrepülőtéren, ahol a versenyszámokat bárki díjtalanul látogathatja. A tényleges verseny 11-én kezdődik 8.30-tól és augusztus 19-én este 19 óráig tart. A szandaszőlősi helyszínen található a célba ugró verseny számára felállított földet érési pont. (Itt arról nézegethet képeket, hogyan készülnek a Szandai réten a vb-re.)

A világbajnokság záró- és díjátadó ünnepsége augusztus 20-án 14.30-tól, Kelet-Közép-­Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelyén, a szolnoki RepTárban lesz.

Magyarország az 1974-es szolnoki és 1996-os békéscsabai civil ejtőernyős-vb után rendezheti meg idén a katonai ejtőernyős-világbajnokságot.

A magyar katonai ejtőernyős-válogatott

A magyar katonai ejtőernyős-válogatott (balról): Varga Tamás zászlós, Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Bánszki Tamás százados
Fotó: Petőfi Népe

 

  • Asztalos István, önkéntes műveleti tartalékos zászlós, 9800 ugrás
  • Bánszki Tamás, százados, MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, 8500 ugrás
  • Gál Szabolcs, őrmester, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, 3100 ugrás
  • Hirschler Gábor, zászlós, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, 9350 ugrás
  • Varga Tamás, zászlós, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, 9000 ugrás
  • Horváth Ferenc, őrvezető, MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, 500 ugrás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában