KÉNYELMI DÍJ

2018.05.25. 17:30

Ön mit szólna, ha néha kiszállási díjat kérnének a háziorvosok?

Mikor kell házhoz mennie a háziorvosnak? Erre a kérdésre nincs általános válasz. Orvosa és betege válogatja, mely esetekben kerül sor a vizsgálatra otthoni körülmények között. De vajon a doktoroknak ingyen ki kell menniük mindenkihez?

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Természetesen előfordul olyan helyzet, amikor házhoz kell hívni az orvost, legtöbbször viszont a rendelőben ideálisabbak a körülmények. Ennek ellenére sokan indokolatlanul is inkább arra kérik a doktort, hogy keresse fel őket.

Ezért ismét napirendre került az a lehetőség, hogy úgynevezett kényelmi díjat szedhessenek az orvosok ilyen alkalomkor. Nincs azonban egyetértés abban, hogy vajon etikus-e pluszpénzt kérni bizonyos szolgáltatásokért.

– Ha rosszul van a beteg vagy idős, nehezen mozog, természetesen házhoz is kimegyünk mindenféle kényelmi díj nélkül – mondta el az orvosi kamara területi alelnöke, dr. Hoksári László.

A szolnoki háziorvosként ­praktizáló szakember azonban számtalan olyan esetet tudna ­sorolni, amikor indokolatlanul hívták.

– Számos megbetegedés a sürgős szükség körébe nem tartozó állapotok közül kerül ki, mégis előfordul, hogy ezért kell házhoz menniük az orvosoknak.

– Ilyen lehet például a 39 Celsius alatti csillapítható láz, jó általános állapot mellett egy-egy hányás, kullancseltávolítás, több napja tartó felső légúti megbetegedés. Ilyenkor nemcsak az orvos idejét veszi el az, hogy házhoz kell menni, de a rendelőben addig várakozó többi betegét is.

– Egy ilyen kis településen, mint a miénk, azonnal ­híre kelne, ha nem mennék ki a beteghez, amikor hívnak – mesélte dr. Vaszily Edit, Tiszagyenda háziorvosa.

„Így aztán előfordult már az is, hogy tyúkszem miatt kellett felkeresnem a pácienst. Pedig sok esetben kézenfekvőbb lenne a rendelőben vizsgálnom, ahol megfelelőek a körülmények.”

– Nem ritka, hogy kimegyek egy beteghez, aztán hívom az asszisztensemet, aki utánam jön a szükséges eszközökkel. Így mindenképpen örvendetes lenne, ha pontosan szabályoznák, mikor lehet házhoz hívni az orvost.

A gyermekorvosok esetében gyakran el is várják a szülők, hogy bármikor rendelkezésre álljanak, otthon keressék fel a kis betegeket. Pedig nem biztos, hogy csak ez lehet jó megoldás.

A legtöbb rendelőben – felnőtt- és gyermekorvosok esetében egyaránt – lehetőség van rá, hogy időpontot kérjünk a vizsgálatra. Ha pedig nem kell várakozni, már csak az eljutást kell megoldanunk.

Közzétették az állásfoglalást

A Háziorvosok Online Szervezete közzétett egy állásfoglalást. Eszerint minisztériumi rendelet alapján az is a háziorvos feladata, hogy a beteget lakásán lássa el, ám ezt csak szakmailag indokolt esetben teheti.

Azt külön rendelet határozza meg, melyek a sürgős szükség-, életveszélyes állapotok. Ezek esetén bármilyen szolgáltatási díj felszámolása etikátlan.

Viszont javasolják beemelni a kormányrendeletbe az egészségi állapot alapján nem indokolt háziorvosi esetek otthoni ellátásának kiszállási díját is.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában