JÁSZKUNSÁG

2018.03.17. 10:27

Tavasszal is figyeljünk oda a szén-monoxid-mérgezés veszélyére!

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb gáz. Szén-monoxid-mérgezés leggyakrabban tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben, illetve garázsokban fordul elő.

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az esetek jelentős részében az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata során halmozódott fel a gyilkos gáz.

Legtöbbször a tüzelő-, fűtőberendezés hibája, karbantartottság hiánya okozott gondot, illetve a szigetelt nyílászárók miatt használódott el a levegő. A kiváltó okok között szerepelt még az időjárás (pl. ha a szél miatt visszaáramlott a levegő a lakótérbe), a légbevezetők hiánya vagy a helytelen kéménybekötés.

A levegő utánpótlás hiányát a fokozott légzárású nyílászárók (műanyag, vagy fa alumínium-szigeteléssel ellátott ablakok, ajtók), a légbevezetők hiánya, valamint a gépi elszívó berendezés a tüzelő,- fűtő berendezéssel együttes működtetése okozta.

A fűtési szezon befejezésével nem szűnik meg a szén-monoxid-mérgezés veszélye – figyelmeztet közleményében a megyei katasztrófavédelem.

A fürdőszobai, nyílt égésterű berendezések, ezek és a konyhai páraelszívók együttes üzemeltetése, az elmaradt szellőztetés mind gondot okozhat!

Ezért ügyeljenek a lakás szellőztetésére, a szén-monoxid-érzékelők helyes használatára, és figyeljenek a jelekre: émelygés, fejfájás, szapora légzés, kipirult arc, eszméletvesztés lehet a jele a szén-monoxid-mérgezésnek.

Ha ilyet tapasztalnak, azonnal hagyják el a helyiséget, szellőztessenek és tárcsázzák a 112-es segélyhívót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában