PROGRAMSOROZAT

2018.10.18. 16:56

Kiállításokkal telik meg Szolnok a Képzőművészet Ünnepén

Újbuda és Eger mellett Szolnok is kiemelt helyszíne idén a Magyar Festészet Napja ünnepségsorozatnak. A szolnoki Képzőművészet Ünnepén nyolc helyszínen százhúsz művész mintegy száznyolcvan alkotásából nyílik kiállítás, nagy részük novemberig, decemberig látogatható.

Molnár-Révész Erika

Király György festőművész Különös csendek című kiállítása már megtekinthető a Szigligeti Színházban

Fotó: Csabai István

Régi polgári épület, benne hangulatos belső kerttel. A lakásba kanyargós folyosók vezetnek, mindenhol festmények, grafikák, gyermekrajzok vonzzák a betévedő tekintetét. Egy művész házaspárnál járunk.

Nagy Dénes festőművész és Nagy Katalin Matild grafikus otthonában. A művészcsalád életét is bemutató különleges lakáskiállításuk a Fészek II. A tárlat a Képzőművészet Ünnepe programsorozat részeként csütörtök délután öt órakor nyílik és este nyolcig tart.

Készül a lakáskiállításra a művész házaspár
Fotó: Mészáros János

– Ez egy régi hagyomány, hogy egykor a művészek meghívták egymást, a barátaikat, ismerőseiket lakásaikba, műtermeikbe, ahol bemutatták munkáikat. Mi ezt a szokást szeretnénk feleleveníteni – mondja Nagy Katalin Matild grafikusművész.

A szolnoki események azonban már múlt hét pénteken elkezdődtek, mégpedig a Szigligeti Színházban, Király György festőművész Különös csendek című kiállításának megnyitójával. Emellett több helyszínen, a Szoboszlai Galériában, a könyvtárban, az Agórában és a Szolnoki Galériában nyílnak tárlatok, egészen vasárnapig.

A Magyar Festészet Napja országos programsorozat több helyszínen zajlik. Szolnokon ezt a Képzőművészet Ünnepének nevezték el.

– Annyi a különbség a Magyar Festészet Napjához képest, hogy mi nemcsak a festészetet, hanem az egyéb művészeti ágakat is bemutatjuk. Festészeti kiállításból van ugyan a legtöbb, de mivel Szolnok már hetedik éve kiemelt helyszíne a Festészet Napjának, ezért egy saját rendszert alakítottunk ki a helyi eseményekből. Idén társrendezvényünk a Képzőművészeti Filmszemle, és a Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium anyagából is válogattunk – mondja Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Megismertetnék

– Megpróbáljuk áthidalni azt a hézagot, ami a kortárs képzőművészet és a közönség között tátong. Az alkotásoknak nemcsak az a feladatuk, hogy díszítsék a lakásokat – bár ez is fontos –, hanem adott esetben kérdő- és felkiáltójelek. Elgondolkodtatnak, felhívják a figyelmet külső és belső problémákra. Emellett cél, hogy lehetőséget adjunk a művésztársadalomnak arra, hogy évről évre szembesítse önmagát a saját körein belüli irányzatokkal, trendekkel – mondja Verebes György.

„Rész és egész”

Ez a vezérgondolata az idei fő esemény, vagyis a Szolnoki Képzőművészeti Társaság október 20-án, délután öt órakor az Aba-Novák Agóra Galériájában kezdődő kiállításának. Az alkotók számára ez a délután különleges meglepetést is tartogat: a Magiszter Fényes Adolf Szolnoki Gimnáziumának diákjai névre szóló kis festményeket helyeznek ki a volt zsinagóga előtti téren a mintegy százhatvan alkotó részére. Ezzel a fiatalok az érett művészek előtti tisztelgésüket fejezik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!