művészet

2018.12.09. 20:00

Karcagi szobrászművész készíti a feliratot a különleges svéd szoborra

Györfi Sándor Kossuth-díjas karcagi szobrászművész műhelyében sok neves hazai és külföldi művész megfordul rendszeresen. Ottjártunkkor Svédországból volt nála a 92 éves Kraitz Gusztáv szobrász, keramikus.

Daróczi Erzsébet

A svéd szoborra a feliratot Györfi Sándor (jobbra) készíti el 

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Miskolcon születtem 1926-ban, a diósgyőri vasgyár mellett. Szegények voltunk, de kedves családom volt. Svédországban 1956 óta élek.

– Amikor kimentem, vettem egy taposókorongot, s apró kerámiákat kezdtem készíteni – árulja el a művész, aki a Nobel-díj bizottsággal is kapcsolatban áll. – 1960-ban találkoztam későbbi feleségemmel, Ullával, aki akkor végzett a főiskolán. Vele fejlesztettem ki pár év alatt a saját művészi kerámiatechnikánkat. 1974-ben, Stockholmban volt az első kiállításunk.

– A bemutatóra a múzeum elé egy kemencét is építettünk, az volt az áttörés, utána sok meghívást kaptunk Amerikába, Európába. Korábban mi csináltuk New Yorkba a Wallenberg-szobrot. Ez egy hétméteres alkotás, azon van egy bronztáska, amit itt készítettünk el, Györfi Sándor műhelyében. A mi barátságunk nagyon régi.

– Sándor olyan művész, akinek mindig értékes gondolatai vannak, különleges szobrokat készít. Most is munka ügyben kerestem.

A 100 éve született jeles svéd énekesnő, Birgit Nilsson 2,5 méteres pirogránit szobrát a nejemmel mi csináltuk annak idején. Erről készítette a nejem ezt a bronz szobrot, amit évente egy jeles énekesnek ad a svéd király. Az idei díjazott nevét Sándor írja be a szoborba, azért vagyok itt – sorolja Kraitz Gusztáv, akinek feleségével a kínai kerámia a specialitása, kínai mázzal.

– Olyan különleges ez, mint Sándor barátom viaszveszejtéses bronzöntő technikája. Most csak Sándorhoz jöttem haza. Ha honvágyam van, Budapestet keresem fel néhány napra, Sebő Feri barátomhoz látogatok, vagy lejövök Karcagra, Györfi Sándorhoz. Akinek a fiával, Balázzsal sokat beszélgetek a művészetről.

A svéd szoborra a feliratot Györfi Sándor (jobbra) készíti el
Fotó: Daróczi Erzsébet

Mint elmondta, nagy öröm volt számukra, amikor külföldiként a feleségével először ők kapták tavaly a svéd királytól a rangos kitüntetést munkájuk elismeréseként.

– A nejem tervezte a diplomát, így amikor megtudtam, hogy karcagi származású díjazott is lesz annak idején Avram Hershko személyében, felhívtam Sándor barátomat, és megsúgtam neki az örömhírt – mondja Kraitz Gusztáv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!