szerepet váltott

2018.12.04. 19:56

Saját tanítványaival tért vissza a Szolnoki Szimfonikusok egykori hallgatója

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar szakmai fejlődésének egyik fontos állomása, hogy oktatási tevékenységet is végez. Ennek jelentős állomása volt 2017-ben az első Nemzetközi Mesterkurzusa, melyre a világ számos országából érkeztek hallgatók. A kurzus sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egykori hallgató Giuseppe Montesano olasz karmester, most saját tanítványait hozta ide vissza.

Szoljon.hu

Fotó: Csabai István

Giuseppe Bécsben dolgozik karmesterként, zenei igazgatóként, s kérdésünkre elmesélte, elsőre az volt számára vonzó a zenekar kurzusában, hogy a repertoárban Bartók műve is szerepelt. Előtte nem volt még lehetősége vezényelni Bartók művet, de úgy gondolja, ez minden fejlődni vágyó karmester számára fontos lépés. Majd méltatta Maestro Alpaslan Ertüngealp, és a szolnoki zenekar szakmai munkáját, nyitottságát, segítőkészségét.

Most azonban szerepet váltott, és hallgatóból tanárrá lépett elő kihangsúlyozva, magát semmikép nem nevezi még Maestronak. Ahhoz hosszabb életút szükséges, több szakmai tapasztalattal. A tanárszerep egyik pillanatról a másikra talált rá idén nyáron, amikor egy zenei fesztiválon felkérték, hogy foglalkozzon fiatal amerikai zenészekkel, s adja át nekik tudását, tapasztalatait. A feladat nagyon természetes volt számára, s a fiatalokkal remek kapcsolata alakult ki.

- Így kezdtem el ezt a tevékenységet folytatni, s azt tapasztalom újra és újra hogy működik ez a folyamat. Nos ez a története annak, hogy lettem hirtelen hallgatóból tanárrá – mondta Giuseppe.

Arról, hogy mi az amit átad a fiataloknak így mesélt :

- A karmester feladata, hogy hang nélkül kommunikáljon és úgy vezesse a zenekart, hogy ők úgy játszanak ahogy azt a karmester hallani szeretné. Ez a test nyelve, a tekinteté, amelyben nyitottnak kell lenni, és hagyni áramolni a belső energiát a zenészek felé. Ez egy alapképesség, s a természetben minden állatban megfigyelhetjük. A tanítványok akkor lesznek sikeresek, ha elég nyitottak, ha engedik, hogy ez az energia szabadon áramolhasson, és kifejezésre jusson.

Giuseppe oktatási koncepciójában szerepelt olyan darab, amelyet remekül tud a zenekar, olyan amelyet fel kell eleveníteni, s olyan is, amelyet most tanulnak a Szolnoki Szimfonikusok.

- Így a repertoár különböző szinten lévő műveiben más-más irányítási stílussal tudnak gyakorolni a fiatal karmesterjelöltek, akik nagyon szerencsésnek érzik magukat. Remek lehetőség számukra, hogy egy olyan zenekarral dolgozhatnak együtt, amely készen várja az ő művészeti instrukciójukat, és képes tükröt tartva megmutatni, jó az amit tesznek, vagy sem. A karmesternek pedig mindig készen kell állnia, hogy alkalmazkodjon a művészeti helyzethez – hallhattuk a kurzus vezetőjétől.

Giuseppe és egyik tanítványa munka közben
Fotó: Csabai István

Giuseppe Montesano 2019. februárjában újra Szolnokra látogat, amikor a Szolnoki Szimfonikus Zenekar élén Mendelssohn I. C-moll szimfóniáját, és Haydn D-dúr Gordonkaversenyét vezényli majd.

- Nagyon érdekes tapasztalat számomra, hogy először mint hallgató voltam itt, most mint tanár, és 2019 februárjában úgy jövök majd ide, mint karmester, ahol a saját koncertemet vezényelhetem. Szakmai karrierem három aspektusát élhetem meg itt ezzel a zenekarral. Ez egy kivételes lehetőség – nyilatkozta a bécsi zenész, majd viccesen hozzátette utalva a gyönyörű Tiszára:

- Ez a zenekar csodálatos, nyitott, magas színvonalon dolgozik. A tanítványok szépen fejlődnek. Úgy érzem magam mint hal a vízben, nem is lehetnék ennél boldogabb.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!