GALÉRIÁVAL

2019.02.05. 19:52

Ismét bizonyíthatnak az Ádámok és Évák a Szigligetiben

Tizedik alkalommal rendezik meg a Szigligetiben az Ádámok és Évák Ünnepét, melyen szolnoki diákcsoportok mérik össze színpadi tudásukat. A jubileumi alkalomból fotókiállítás is nyílik a színház aulájában az elmúlt kilenc év legszebb pillanataiból.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

– Azért indítottuk annak idején, mert mindenképpen színpadra szerettük volna állítani Madách Imre: Az ember tragédiája című művét. Balázs Péter igazgató ötlete volt, hogy játszassuk el fiatalokkal.

– Majd azt szerettük volna, hogy ez ne csak egy egyszeri alkalom legyen, hanem állandó színfolt a város és a színház életében – mondta a rendezvényről Kiss József, a Szigligeti színház művészeti igazgatója.

– Csakhogy nem lehet miden évben Az ember tragédiáját játszani, mert az unalmassá válna, ezért szinte mindig más és más a tematika. Ám a darab időközönként visszatér, ahogy most, a tizedik évfordulón is.

A diákoknak és a pedagógusoknak minden évben képzett színészek segítenek a próbákon. Idén tizenöt csoport jelentkezett, ebből négy általános iskola, a többi gimnázium, de van köztük speciális intézmény is. Ez azt jelenti, hogy minden évben a rendezvény ideje alatt több mint kétszázötven fiatal próbálja ki magát a világot jelentő deszkákon.

– Az is fontos az Ádámok és Évákban, hogy a színház iránt fogékony fiatalokat éveken keresztül figyelemmel tudjuk kísérni, kapcsolatban maradunk velük. Nagyon hasznos ez, hiszen több tehetséget is felfedeztünk már az elmúlt évek során.

– Például Barta Ágnest, aki az első színpadra lépők között volt kilenc évvel ezelőtt, most a Nemzeti Színházban játszik főszerepeket. Vagy Fekete Rékát, aki szintén a pályán maradt.

– Egy kedves kis városi játékból eljutottunk oda, hogy egyebek mellett a budapesti Nemzeti Színház, a József Attila Színház, a Pince Színház, Veszprém, Szekszárd vagy Békéscsaba is átvette ezt a kezdeményezést – tette hozzá Kiss József.

Diákcsoportok mérik össze erejüket a Szigligeti színpadán.
Fotó: Mészáros János

Bár a Szigligeti színpadán diákcsoportok váltják majd egymást, az Ádámok és Évák mégsem verseny, mindegyik csoportot díjazzák.

Hat egyéni elismerést is átadnak, nemek szerint a legjobb alakításért, a legjobb mellékszereplőknek és a legszebb kiejtésű szereplőknek. A rendezvény csütörtökön este hat órától kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!