Mezőtúr

2020.01.08. 11:30

A fehérhímzésekből nyílt tárlat Túron

Különleges kiállítással várja az érdeklődőket a Túri Fazekas Múzeum. A magyarországi fehérhímzések típusait felvonultató tárlat nagyjából kétszáz darabból áll.

Szabó Lilla Laura

A tizenkilencedik és huszadik század közötti időszakot öleli fel.

– A szolnoki Damjanich múzeum vándorkiállításának egyik állomása az intézményünk – kezdte Pusztai Zsolt, a múzeum vezetője. Hozzátette, a tárlat a Kárpát-medence sokfelé elterjedt és jellemző hímzési technikáját hivatott bemutatni. Ez tájegységenként, városonként eltérő volt, ami a kiállítási darabokon is megmutatkozik.

– Akadnak zsebkendők, kendők, ruhák, terítők és még ágytakarók is. Egyes darabokat vitrinben, másokat az egykori használati környezetben mutatunk be. A hímzési technika egyébként határterületet képvisel a népi és polgári változat között. A népi vonatkozást túllépve a divattörténethez is hozzátartozik. A mai napig használják a technikát – részletezte Zsolt. Az érdeklődők január tizenhatodikáig láthatják a pompás kézimunkákat. Ezt követően a kiállítás Túrkevére kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!