Szolnok

2020.01.15. 11:30

A Szent Koronáról tartottak előadást a kultúrotthonban

A Keresztény Értelmiségiek Szolnoki Csoportjának vendégeként hétfőn délután Szajkó Attilának a magyar királyi koronáról tartott előadását hallhatták a Szent Imre Kultúrotthon vendégei.

Szathmáry István

A Szent Korona az országalmával, a jogar és a kard az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Szajkó Attila magyarságkutatóként két, egymást követő előadásában ismertette legnagyobb becsű, világviszonylatban is egyedülálló nemzeti ereklyénket.

Korábban a máig számos talányt őrző kincs művészettörténet, történeti vonatkozásait mutatta be hallgatóságának, a mostani alkalmon pedig Kováts Andrea helyi KÉSz-elnök bevezetője után a korona közjogi szerepét elemezte. Amint megtudtuk, a Szent Korona a világ nagyon kevés úgynevezett beavató koronájának egyike, vagyis kizárólag azt tekinthették magyar uralkodónak, akit megfelelő külsőségek között ezzel a koronával illettek.

Előadásának másik lényeges eleme a magyar közjog évezredes alapjaként szolgáló Szent Korona-tan volt, amely szintén a világon egyedülálló eleme jogrendünknek. Míg más országokban maga az uralkodó volt a legfőbb hatalom birtokosa, nálunk ezt a hatalmi ágak egyensúlyaként a nemzetet és királyát egyesítő korona testesítette meg, s a felkent uralkodó az ő nevében gyakorolta a hatalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!