Túri Fazekas Múzeum

2020.04.03. 14:00

Újabb kerámiákkal gazdagodott a mezőtúri gyűjtemény

Újabb értékes darabokkal bővült a Draskovits kerámiagyűjtemény. A Túri Fazekas Múzeum internetes honlapján adott hírt erről.

Szabó Lilla Laura

– Igen különleges kerámiák is akadnak közöttük, főleg azért, mert koruk ellenére kiváló állapotban vannak. Az egyik tizenkilencedik századi, nagyszőlősi, zöld butykoskorsó például teljesen hibátlan – mondta Pusztai Zsolt múzeumigazgató. Emellett érkezett még egy, az ezernyolcszázas évek végéről származó emberalakos dohánytartó alkotás is, amely épp ezért számít különlegesnek.

– Ritkaságszámba megy az effajta ábrázolásmód – mondta a muzeológus. Hozzátette, a tárgyakkal kapcsolatban egyébként az a cél, hogy az egykori nagy fazekas központok legtöbbjéből legalább egy megtalálható legyen a tárlat anyagában. Persze a mezőtúri darabok is előkelő helyen szerepelnek a listán. A most beérkezett alkotások változatos helyszínekről származnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!