épített örökség

2020.05.14. 11:30

Szélmalom ékesíti a határt Kunhegyesen

Valamikor még hét szélmalom működött a kisvárosban, de mára csak a Komlósi-féle maradt meg. Az épület vályogszerkezetű, téglaköpenyfalas, megépítéséhez legalább százharmincezer téglára volt szükség.

Munkatársunktól

Fotó: Mészáros János

A térség egyik utolsó szélmalma 1859-ben épült, majd 1970-ben került az Országos Műemlékvédelmi Főfelügyelőséghez. Azután 1973-ban el akarták bontani és Szentendrére szállítani, hogy ott eredeti állapotában újra felépíthessék. Végül sikerült megmenteni, majd 1990-ben visszavásárolta a település. A kétezres évek elején új kalapot kapott a szélmalom, valamint elvégezték a legszükségesebb munkálatokat.

Fotó: Mészáros János

Az állapota azonban tovább romlott, a teljes felújítást már nem lehetett elkerülni. Néhány éve teljes körű állagmegóvás történt: az építmény szerkezeti megerősítésén túl helyreállították a hatalmas vitorlákat is. Évtizedekkel sikerült meghosszabbítani a gyönyörű épület élettartamát.

Fotó: Mészáros János

A malom melletti tanyában lakik Tyukodi Roland és családja, cserébe ők gondozzák és felügyelik a különleges épületet. Roland és testvérei ismert labdarúgók a településen. Képeinken ő mutatja be a szélmalmot.

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!