nyári időszak

2020.06.24. 07:00

Gazdag programokkal újraindul a kulturális élet Jászberényben

A virtuális térben szervezett események után a Jászkerület Nonprofit Kft. „valós” programokkal indítja újra a kulturális életet Jászberényben.

Illés Anita

Sajtótájékoztatón ismertették a nyári programokat

Fotó: Gémesi Balázs

– A koronavírus okozta korlátozások miatt az elmúlt időszakban nem az eddig megszokott formában jelentünk meg, hanem az online térben. A statisztikák nagyszámú követőt mutattak a közösségi oldalon és a honlapon is – emelte ki Dukai Rita, a cég ügyvezetője kedden az Ifjúsági Házban tartott sajtótájékoztatón, ahol munkatársaival beszámolt a nyári rendezvényekről és a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztésekről. Szólt arról is, hogy az önkormányzati támogatás mértéke jelentősen csökkent, a korlátozások miatt a rendezvényekből származó egyéb bevételekre sem tudtak szert tenni.

– Nagyon kemény időszak áll mögöttünk – fogalmazott. Az elmúlt három hónapban azonban több felújítás is elkezdődött. Ezek között említette a Déryné Rendezvényházban épülő liftet, a Főnix Fészek Műhelyház, a nagyvisnyói üdülőtábor és a Mozi vizesblokkjának felújítását. Kiemelte, hogy folyamatosan készülnek a nyári és őszi programokra.

Sajtótájékoztatón ismertették a nyári programokat
Fotó: Gémesi Balázs

– A városi könyvtár már megnyitotta kapuit, a Lehel Film-Színház pedig csütörtöktől várja a filmkedvelőket. Fontos változás, hogy a mozi nem minden nap lesz nyitva, hétfőnként zárva tart – részletezte Góg Zoltán, program- és kiállításszervező.

Elmondta, hogy a nyár legfontosabb képzőművészeti eseményeként szervezik meg a XXX. ART Camp Művészeti Szimpóziumot. Folytatódik a klubkoncert sorozat, első fellépője az In-Fúzió zenekar lesz július 3-án. Az aktuális táborokról, az augusztus 20-i programsorozat részleteiről Gál-Dobos Beáta, népművészeti és kulturális intendáns beszélt. Hétfőn kezdődött Öregerdőn a Pagony kézműves tábor, jövő héttől pedig indul a Kavalkád szabadidős tábor a Jászkerület munkatársaival, valamint a nyár folyamán lesz Óperenciás Mesetábor is.

Augusztus 20-án tűzijáték nélkül, ám minden korosztályt megszólító színes programokkal ünnepel Jászberény. Szentmisével indul majd a nap, a városi ünnepséget és kenyérszentelést követően családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Terveik szerint lesz többek között élőszavas mesemondás, kézműves foglalkozás, Alma együttes koncert, Slam poetry, belvárosi piknik, Budapest Bár koncert és nagyszabású utcabál.

Fiatalok gyülekeztek a nyárindító buli kezdetén a Conselve parkban
Fotó: Gémesi Balázs

A továbbiakban megtudtuk azt is, hogy három zenés előadással folytatódik a Déryné Deszkáin nyári színházi sorozat a Szabadtéri Színpadon. A szervezők szerint jól sikerült a fiatalok nyárindító bulija a Conselve parkban, ezért további zenés rendezvényeket terveznek. A Csángó Fesztivál idén ugyan elmarad, de a Jászság nem marad hagyományőrző néptánc és népzenei előadások nélkül.

A Jászság Népi Együttes és a Hagyományok Háza ugyanis szeptemberben Bokréta Fesztivált rendez. A Szer nélkül a teljes életért projektben a Jászkerület különböző programelemekkel vesz részt. Ennek keretében újra találkozhatnak a kis közösségek, lesznek szemléletformáló előadások, szülői fórumok, személyiségfejlesztő tréningek és önismereti foglalkozások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!