koronázási ékszerek

2021.05.19. 20:00

Történelmi pillanat: az Aranyvonat első útja Jászberénybe vezet

A koronaőrök kíséretében hozza el a koronázási ékszerek hiteles másolatát a városba.

Illés Anita

Balról: Sas István, Szatmári Zoltán, dr. Rédei István

Forrás: Pesti József

Az idén huszonöt éves Jászsági Menedzser Klub Egyesület meghívására június 12-én Jászberénybe érkezik az eredeti pompájában helyreállított Aranyvonat. Az esemény része az egyesület születésnapja alkalmából szervezett programsorozatnak, melynek részleteit május 18-án sajtótájékoztatón ismertették a klub vezetői.

A Jászság gazdasági életére nagy befolyással bíró menedzserek részvételével létrejött civil szerveződés negyedszázada vállal meghatározó szerepet a térség jelenének, jövőjének alakításában. Szatmári Zoltán, az egyesület alelnöke felidézte az elmúlt időszak történéseit, kezdeményezéseit. A klub szerteágazó tevékenységei közül kiemelte, hogy folyamatosan fórumot biztosítanak a szakmai kérdések megvitatására, a tapasztalatok, aktuális információk átadására. Közös érdekérvényesítő képességük is jelentős.

– A klub nyitottsága nemcsak a Jászság és az ország más részei felé nyilvánul meg, hanem a határon túlra is – mondta Sas István, a klub titkára. Marosszentgyörggyel például olyan gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, hogy a jászsági kezdeményezést követve a helyi vállalkozók, cégvezetők létrehozták a Szent-György Menedzser Klubot.

Balról: Sas István, Szatmári Zoltán, dr. Rédei István
Fotó: Pesti József

– Huszonöt éve olyan együttműködő közösség jött létre, amely másoknak is adni szeretne – fogalmazott dr. Rédei István, az egyesület elnöke.

Ismertette a jubileum alkalmából szervezett programsorozatot, mely Oszvald Nándor ötvösművész kiállításával indul. Az egyesület társrendezője lesz a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferenciának. Támogatóként csatlakoznak a Jász Darts versenyhez. Terveik szerint szeptemberben rendezik meg a Főnix Gála díjátadó ünnepséget. Az elmúlt negyedszázad krónikáját digitális adathordozón adják ki, valamint a Jászság híres szülötteire is megemlékeznek. A Jászsági Menedzser Klub meghívására június 12-én a jászberényi vasútállomásra érkezik az Aranyvonat.

Eredetileg 1938. május 31-én indult országjáró körútjára, három éven át vitte magával a Szent Jobbot. Az Aranyvonat országjárása a nemzeti egységre való törekvés jelképe lett. Nagyváradra tett útjával 1942-ben fejezte be körútját. Több évtizednyi mellőzést követően a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének kezdeményezésére felújították az ereklyeszállító vagont. Az Aranyvonat első útja 79 év után Jászberénybe vezet, a koronaőrök kíséretében hozza el a koronázási ékszerek hiteles másolatát a városba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!