Galériával

2021.08.15. 19:58

Maketteken és fényképeken mutatják be a kunkapukat Kunhegyesen

Kunkapu címmel nyílt kiállítás augusztus 13-án a kunhegyesi Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ pódiumtermében a Nagykunsági Népművészek Egyesülete közreműködésével.

Ujvári László

Mint Szentpéteriné Lévai Mária, a központ igazgatója elmondta, Kunhegyes a tárlat negyedik állomása, hiszen Kisújszállás, Karcag és Kunmadaras után érkezett a kiállítás a hétezer lelkes városba.

– Visszatekintünk a múltba, mikor ezekre a kiváló alkotásokra nézünk. Olyan fontos szeletét képezik a kultúránknak, melyek nélkül elképzelhetetlen a múlt alapos ismerete. Nekünk alkotóknak a hagyományőrzés nemcsak a múltat, hanem a jövőt is jelenti – fogalmazott a tárlatot megnyitó Kékedi László, fafaragó népi iparművész.

– Hiánypótló feladatot lát el S. Kovács Ilona etnográfus és kollégái, akik összegyűjtötték, összegyűjtik ezt a tudásanyagot. Kívánom alkotótársaimnak, hogy az eddig szunnyadó kunkapu-motívumokat emeljék a magasba – fűzte hozzá a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának vezetője. A szakértő kiemelte: a kunkapuhoz hasonló alkotások elterjedtek az egész Alföldön, szinte a Tiszántúl teljes területén, például a Hajdúságban, Szatmárban, a Felső-Tisza-vidéken, elszórtan még a Bükk déli lábánál is.

A kunhegyesi megnyitón részt vett Szabó András, Kunhegyes polgármestere, Nagy András regnáló nagykunkapitány, valamint a hazai fafaragó népművészet egyik legjelesebb képviselője, Szondy Sándor fafaragó, a Népművészet Mestere. Utóbbi munkásságát méltatta, majd a tárlatról szólt beszédében S. Kovács Ilona, a vándorkiállítás megálmodója.

– Büszkének kell lennünk arra, hogy egy ilyen tájon élünk, és ilyen örökséget hordozunk. Becsüljük meg mindezt, mert egyedülálló – szólt a jelenlévőkhöz. Aláhúzta, a vándorkiállítás nem áll meg Kunhegyesen, a közeljövőben Túrkevére is ellátogat majd, sőt, ha minden jól megy talán a Kiskunságban is megismerheti majd a nagyérdemű.

A szeptember 8-ig látogatható tárlaton olyan neves fafaragók munkáit mutatják be, mint Andrási Mihály, Czupp Pál, Földi Károly, Király Ferenc, Moldvai Tamás, Sinka István és Veres István, továbbá olyan társművészek alkotásai is láthatók, mint Andrásiné Peszeki Ágnes, Dobrai Imre, Fejesné Koppány Gabriella, Nagyné Török Zsóka vagy Szűcs Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!