túrkeve

2021.08.12. 11:25

Már digitálisan is elérhető a Finta Múzeum „alvó raktára”

Az elmúlt másfél évben többször, hosszabb időre be kellett zárni a kapukat a túrkevei Finta Múzeumban is. A nyári időszakban szerencsére újra felpezsdült az élet, kiállítások nyíltak, programok sorakoztak a múzeum falai között. Mindezeken túl, a kulisszák mögött egyéb fontos munka is zajlik, képeket, műtárgyakat és anyakönyveket digitalizálnak.

Rimóczi Ágnes

Horváth Eszter nagy odafigyeléssel, pontossággal végzi a túrkevei református egyház anyakönyvének feldolgozását

Forrás: Finta Múzeum

– A kiállítások megrendezésén, a tárlatvezetéseken és az egyéb múzeumi programokon túl nagyon fontos feladatunk a digitalizálás is. A képeket, műtárgyakat, dokumentumokat digitális formában is tároljuk, melyek természetesen elérhetőek a látogatók számára. Ha valaki használni szeretné ezeket például szakdolgozathoz, kiadványhoz vagy bármilyen kutatási célra, igény és lehetőség szerint rendelkezésre bocsátjuk. A digitalizálás célja egyébként az, hogy a raktárunkban lévő tárgyakat csak a legszükségesebb esetekben kelljen mozgatni, és így elérhessük az „alvó raktár” állapotot – magyarázta Kapás János Zsolt múzeumigazgató.

Az aktív digitalizálás 2008-tól zajlik az intézményben, első körben a fotókat dolgozták fel, aztán a dokumentumok is sorra kerültek.

– Később pedig az analóg mozgóképek, filmek következtek. Árvai Imre kollégánk eleinte kézzel, manuálisan végezte mindezt, aztán gépesítette az eljárást. Ezek mellett pedig a műtárgyakat háromdimenziós technikával is digitalizáljuk – részletezte az igazgató.

Horváth Eszter nagy odafigyeléssel, pontossággal végzi a túrkevei református egyház anyakönyvének feldolgozását
Fotó: Finta Múzeum

A Finta Múzeumnak mindezeken túl nagy szerepe van a túrkevei református anyakönyvek digitalizálásában is, jelenleg is zajlik ilyen tevékenység az intézményben.

– A digitalizálás során jó minőségben, nagy felbontású „másolatot” készítünk az anyakönyvek oldalairól.

– Ez egy kifejezetten aprólékos és monoton munka, ezért fokozott figyelmet és precizitást igényel. A munkát végző személy speciális felszereléssel dolgozik. A munkálatokhoz olykor kapunk segítséget a Nemzeti Múzeumtól és a Magyar Nemzeti Digitális Archívumtól – számolt be róla Kapás János Zsolt. Az intézményigazgató hozzátette: az 1745-től vezetett anyakönyvek közül a születési anyakönyveket 1899-ig, a halotti anyakönyveket 1905-ig, a házassági könyveket 1897-ig, a keresztségieket pedig 1895-ig dolgozták fel. A digitalizálási munkák lehetőségek szerint a jövőben is folytatódnak.

Interaktív feladatokat kínálnak a diákcsoportoknak

A túrkevei Finta Múzeumban rendszeresek az iskolások látogatásai is. A nyári szünetben táborozó diákcsoportok érkeznek, a gyermekek a múzeumban látottak által ismerkednek a környék, a város múltjával, történelmével.

– Azt hiszem, jó a hírünk, mert szívesen érkeznek hozzánk a város iskoláiból, a környező városokból, de még az ország távolabbi pontjairól is. Igyekszünk érdekes, figyelemfelkeltő programokat biztosítani az iskolások számára. Így kedveltek a kézműves-foglalkozásaink, a múzeumpedagógiai programokat, a tárlatvezetést interaktív feladatokkal kapcsoljuk össze, a korosztálynak megfelelően szólítjuk meg a fiatalokat – mondta Kapás János Zsolt múzeumigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!