Tiszavárkony

2021.09.29. 19:58

Töretlenül végzi értékmegőrző feladatát a népművészeti egyesület

Szeptemberben immár harmadik alkalommal rendezte meg Értékmentő Táborát Tiszavárkonyban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület. A programot a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata támogatta. Ez alkalommal az ablakokra készítettek függönyöket és kerítést pótoltak.

Kovács Berta

Forrás: Beküldött fotó

A tábor első napján összegyűltek a több településről érkező jelentkezők, többségében egyesületi tagok, de jöttek külső segítők is, összesen harmincketten. A pár éve leégett, jelenleg is felújítás alatt álló Alkotóház ablakait kun- és jászsági szűcshímzéses függönyökkel szeretnék majd díszíteni, ezért az idei táborban ezek megvarrására helyezték a fő hangsúlyt.

Tizenkét ablak van az épületen, és az a szándékuk, hogy hat jászsági szűcs hímzéssel, hat pedig kunsági hímzéssel ellátott függönyt kapjon.

Kenyeres Sándorné elnök elmondta, az ablakokat előzetesen lemérte, hogy beszerezhessék a kellő mennyiségű szövetet, így ezzel a tábor ideje alatt már nem volt gondjuk. A díszítésre szánt mintákat közösen válogatták ki a találkozóra behozott tervekből.

Az ügyes kezű asszonyok a függönyöket kiszabták, varrták, drukkolták, majd hímezték a szövetre átvitt mintákat.

– Sajnos sok tag már 70-80 éves, így nem tudta vállalni ezt a munkát – árulta el Kenyeres Sándorné. A hímzést így is többen hazavitték és otthon fejezték be.

Fotó: Beküldött fotó

A férfiak eközben a kerítést pótolták az utcafront felől, a temetővel szembeni részen eddig ugyanis csak félig volt meg a léckerítés.

– Nagyon jól sikerült a tábor – összegezte az egyesület elnöke –, még ha kevesebben is dolgoztak, mint előzetesen számoltunk vele.

A táborban ezeket a függönyöket varrják, drukkolják, majd hímezik az ügyes kezű jász és kunhímzők. A férfiak az Alkotótelep utcafrontján a kerítést pótolják ez idő alatt.

Annak ellenére egyébként, hogy a várkonyi Alkotóházat egyelőre nem tudják használni, hosszú kihagyás után a kézműves programokat is folytatni tudják. A napokban ismét találkoztak a tiszavárkonyi Komplex Kézműves Szakkör tagjai a a Közösségi Színtérben.

Nyáron is gondoskodtak programokról.

A nyár folyamán sem pihentek, több szakmai eseményt is sikeresen lebonyolítottak, például „Mesterségek Hétvégéje” elnevezéssel felnőtteknek tartottak népi kézműves programokat. Törökszentmiklóson nemezelő hétvégét szerveztek , ahol a résztvevők különböző tárgyakat készítettek Markótné Molnár Borbála egyesületi tag vezetésével, és megismerkedtek többek között a gyapjúfonallal és a rokkával történő munkával.

Augusztusban „Újratervezés – a gyapjúszövés átalakulása a XXI. században” címmel szakmai szövőtábort tartottak a Kézműves Örökség Egyesület Kézműves Házában, melyre a megyei települések mellett Székesfehérvárról, Tordasról, Balatonudvariból, Nyíregyházáról, Ibrányból, Kisgyőrből, Paksról érkeztek szövők. Szolnokon pedig a Mentetlenen szerveztek nyári népi kézműves foglalkozást.

Augusztus 20-án az állami ünnepségek részeként megrendezett 35. Mesterségek Ünnepén Budapesten idén is találkozhattak a látogatók egyesületi tagokkal. Nemrég pedig Szolnokon is sikerült ismét beindítani a kosárfonó foglalkozásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!