Jeles nap

2021.10.16. 06:58

A magyar festészet napját ünneplik Szolnokon

Minden évben más város ad otthont a magyar festészet napja központi rendezvényeinek, idén Szolnok látja vendégül a nagy múltú programot. A hagyomány szerint kétévente Budapesten, a köztes esztendőkben pedig egy-egy vidéki városban várják az érdeklődőket. Idén a Szolnoki Művésztelepen, az Aba-Novák Agóra Galériájában és a Damjanich János Múzeumban láthatjuk a kiállításokat.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Az Élő magyar művészet című központi kiállításunkon három generáció anyagát láthatják az ide látogatók – mondja Verebes-Nagy Edit, a Szolnoki Művésztelep művészeti irodavezetője.

– Egész napos rendezvénysorozatot szerveztünk, melynek első állomása a Restaurátorok üvegművészete című előadás. Ezt követően Posta Máté Piazza című tárlatát tekinthetik meg a látogatók – zárja szavait az irodavezető.

Az egy éve a Szolnoki Művésztelepen élő festő, Posta Máté számára megtiszteltetés volt létrehozni ezt a kiállítást.

– Realista festő vagyok, de nem a klasszikus festői témák vonzanak – hangsúlyozza az alkotó. – A különböző anyagok felületei, játékai, azok véletlenszerűsége, és az adott matériát megmunkáló ember készítette geometrikus ritmika együttes jelenléte foglalkoztat. A káosz és a rend.

Posta Máté festőművész
Fotó: Mészáros János

– Sajátos alkotói filozófiám visszaköszön a tükröződéseket ábrázoló képeimben vagy omladozó téglafalaimon is – emelte ki Posta Máté.

Verebes-Nagy Edit azt is hozzátette: akinek még nem volt lehetősége körbejárni a felújított Művésztelepet, azoknak egy kis tárlatvezetést tartanak Posta Máté kiállítása után, majd egy Festebédre invitálják a látogatókat. Később egy városnéző séta keretein belül az Aba Novák Agóra Galériájába érkezve megnyitják az Élő magyar festészet című tárlat fiatalok szekcióját.

Az Élő magyar festészet doyenek és középgeneráció című kiállítást délután ötkor nyitják meg a Szolnoki Galériában, a Szolnoki Szimfonikusok közreműködésével. A megjelenteket dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő köszönti, majd a Magyar Állami Operaház táncosai, Bajári Levente és Csokán Vivien balettművészek produkcióját láthatja a közönség.

A megnyitók után szakmai zsűri díjazza a három generáció művészei által készített alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!