Galériával

2021.10.03. 13:22

Nagyváradi művészek kiállítása nyílt meg Jászfényszarun

A festményeken, grafikákon többek között erdélyi tájak, Nagyvárad épített örökségei, portrék és érzések tárulnak elénk.

Illés Anita

Látható érzések címmel nyílt meg a nagyváradi Tibor Ernő Galéria tagságának csoportos tárlata október elsején a Szent Erzsébet Közösségi Házban, Jászfényszarun. Kovács Béláné Pető Magdolna, a Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság elnöke elmondta, hogy a határon átnyúló sokszínű együttműködés jegyében több mint két évtizede alakítottak ki civil-kulturális kapcsolatot Bihar megyével. A társaság meghívására érkezett Jászfényszarura a nagyváradi művészek tárlata, melyet Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester nyitott meg.

A Tibor Ernő Galéria (TEG) 1990-ben alakult Tibor Ernő nagyváradi magyar festőművész emlékére, aki mártírhalált szenvedett a holokauszt idején. Az alkotóközösség kiállítását Csathó Töhötöm Csongor Károly, a TEG művészeti vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe.

– A régi iskola fénye, színvonala mellett az új generáció alkotói készsége, egészen más látásmódja is megjelenik a tárlaton. Látható, hogyan próbálják meg a térplasztikát és a festészetet ötvözni. Emellett nonfiguratív képeket, grafikákat is készítenek. Művészeink több irányzatot, stílust és technikát alkalmaznak. Érzéseink sokszor mindaddig láthatatlanok, míg nem jön egy alkotó, aki a művészet eszközeivel át nem adja, láthatóvá nem teszi ezeket az érzéseket a szemlélő számára – mutatta be a tárlatot Csathó Töhötöm Csongor Károly.

A festményeken, grafikákon többek között erdélyi tájak, Nagyvárad épített örökségei, portrék és érzések tárulnak elénk. A képzőművészet mellett a zene és az irodalom is teret kapott az eseményen. Hegedűjátékával bemutatkozott Tóth Mercédesz. Fórián Andrea író, költő és Thurzó Sándor József brácsaművész professzor a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport képviseletében nagyváradi szerzők műveit adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!