SZOLNOK

2021.10.19. 14:56

Olasz mozgókép nyerte a fődíjat

Százöt alkotást vetítettek az idei fesztivál versenyprogramjában.

Szoljon.hu

old projector showing film

Forrás: Illusztrációfotó

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Olasz posztapokaliptikus filmnek ítélték oda a legjobb látványtervezésért járó díjat az Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon. Az idei versenyprogramban százöt filmet vetítettek a TiszapArt Moziban, ezek közül tízet az Európai nagyjátékfilm, negyvenet a Látványos tudomány, ötvenötöt pedig a Diákfilm kategóriában mutattak be – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az Európai nagyjátékfilm kategória nyertese az olasz A fiak földje látványtervezője, Daniele Frabetti lett – a film operatőre Pohárnok Gergely volt. Második helyezést ért el Edgar Wright Utolsó Éjszaka a Sohóban című filmje, melynek látványtervezője Marcus Rowland volt. A harmadik díjat pedig a Dimitri Capuani látványtervező munkájával elkészült olasz Pinokkió című alkotás kapta. A különdíjat Varga „Csuti” Judit, Mundruczó Kornél Evolúció című filmjének látványtervezője vihette haza.

A Látványos tudomány kategóriában megosztott első díjat kapott a szlovák Matej Pok Az éj fénye című filmje, valamint Marco Spagnoli filmje, az Olasz hold – Rocco Petrone és az Apolló útja. Második helyezett lett Bruno Tracq A hangom elkísér című filmje, a harmadik pedig Kollányi Ágoston Kalandjaim a parányok világában című filmje. Elismerő oklevélben részesült Antoine Morineu Föld 3 című filmje.

A Diákfilm kategória győztese a Mesék férfiakról című filmalkotás lett, amit egy nemzetközi dokumentumfilmes csapat, a Doc Nomad készített. Megosztott második helyezést ért el Arany Gergő Proximity című animációs rövidfilmje és a francia Hugo Le Gourrierec Pipo és a vak szerelem című rövidfilmje. A harmadik díjat Goretic Péter Kertvárosi mese című rövidfilmje vihette haza.

Elismerő oklevélben részesült Isidora Ratkovi Miért nem táncolsz? és Darabos Éva Pá, kis panelom! című animációs kisfilmje. Utóbbi a Diákzsűri díját is megkapta.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál életműdíját idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművésznek, ani­má­ci­ósfilm-rendezőnek, Orosz Ist­vánnak ítélték oda.

Az október 12–17. között tartott szemlén bemutatták többek között Kollarik Tamás Magyar producerek I. című kötetét, valamint a fesztiváligazgató, Demeter Éva szerkesztésében készült A szolnoki filmfesztiválok története című kiadványt. A névadóra, Alexandre Traunerre vetítéssel és beszélgetéssel emlékeztek.

Az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál díjait szombaton este, a Szolnoki Galériában, az alkotók jelenlétében adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!