Honmentők / honvesztők

2021.10.12. 19:00

Romsics Ignác történész mutatta be könyvét Szolnokon

Felemelő élményben volt része a Verseghy Ferenc Könyvtár vasárnapi programjára érkezőknek. A szép számú hallgatóságának Romsics Ignác történészprofesszor mutatta be Honmentők/honvesztők című, közelmúltban megjelent új kötetét.

Szathmáry István

Forrás: Illusztrációfotó / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A mű hat különböző huszadik századi személyiség életpályáját hasonlítja össze, akiket koruk sajátos viszonyai magas rangú katonaként emeltek államfői posztra, és meghatározó szerepük volt hazájuk történetében. A könyv és az előadás Ion Antonescu, Carl Gustaf Emil von Mannerheim, Józef Klemens Piłsudski, Philippe Pétain marsallok, Francisco Franco tábornok és Horthy Miklós altengernagy életútját helyezte el a maga korában, és hasonlította össze egymással.

Közülük érthető módon Magyarország kormányzójának személye keltette a legnagyobb figyelmet a hallgatóságban, az előadás végén elhangzott számos kérdés is az ő személyére vonatkozott.

A lebilincselő előadás tárgyilagossága miatt is emlékezetes marad a résztvevők számára, mivel ez a megközelítés nem mondható általános jellemzőjének mai, szekértáborokra szakadt és egymásnak feszülő világunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!