Tárlat

2022.01.07. 12:11

Hamarosan megnyílik a szolnoki Damjanich János Múzeum új kiállítása

Több éves munka eredményeként újult meg a Damjanich János Múzeum régészeti állandó kiállítása. Dr. Horváth László múzeumigazgató és Kelemen Angéla régészeti osztályvezető szerint a vadonatúj tárlat mindenben megfelel majd a kor követelményeinek. A január 20-én nyíló kiállítás részleteiről csütörtökön tájékoztattak az intézmény képtárában.

Hartai Gergely

Dr. Horváth László múzeumigazgató és Kelemen Angéla osztályvezető a képtárban számoltak be az új kiállítás érdekességeiről Fotó: Hartai Gergely

Dr. Horváth László elmondta, az előző régészeti tárlatuk 1996-ban nyitotta meg kapuit, ám az azóta eltelt időszakban meglehetősen elavultak az ottani berendezések és a világítás egyaránt.

Akkoriban még nem volt szempont a digitális technika. Érthető módon, itt is megérett az idő a korszerűsítésre. A múzeum életében hatalmas vállalkozás volt a kiállítás felépítése, és a szükséges források biztosítása 

– mutatott rá az igazgató.

Dr. Horváth László ezután arról beszélt, hogy az újjáalakuló helyszín mellett az intézmény más téren is megváltozik. Hamarosan ugyanis egy múzeumi ajándékbolt, pénztár, kávézó, valamint egy ruhatári helyiség létesül az épületben.

Tárlatunk az „Élők háza, holtak hazája – Tízezer év települései és temetkezései a Tisza mentén” címet viseli majd – vette át a szót a múzeum régészeti osztályának vezetője. Kelemen Angéla kiemelte, kiállításuk az őskőkortól a török korig mutatja be az egyes régészeti korszakokat. A látványvilágot tekintve izgalmas dekorációs elemekkel, modern üvegtároló-rendszerekkel dolgoztak a szakemberek. Kuriózum, hogy a kiállítótérből teljesen kizárták a természetes nappali fényt.

– Megjelenik egy oroszlán is, amely egy honfoglalás-kori csat motívuma. Ezt választottuk a kiállítás jelképévé. Ezenfelül bemutatunk három házrekonstrukciót is: két őskori házat és egy avar kori építményt jelenítünk meg. Mindemellett látható lesz egy fotómontázs, amely ásatási pillanatképeket ábrázol. A régészettudományt magát pedig tablókon mutatjuk meg. Ezeken keresztül arra kaphatunk választ, hogy mit csinál a régész, a restaurátor, és mi történik a fellelt leletanyaggal – összegezte a tárlat tartalmát az osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!