Népművészet

2022.06.03. 17:25

A miklósi stílus titkára is fény derül a szőtteskiállításon

Megszőtt álmok címmel nyílt kiállítás hétvégén az Ipolyi Arnold Közművelődési Központban, Törökszentmiklóson. A tárlaton tizenöt alkotótól összesen negyvennégy művet láthat a közönség. A kiállítás június huszonnegyedikéig látogatható.

Molnár-Révész Erika

Molnárné Kórodi Borbála népi iparművész, a Kézműves Örökség Egyesület elnöke (jobbra) a művelődési ház egyik munkatársának, Varga Andreának is megmutatta kedvenc alkotását Fotó: Mészáros János

Szőnyegek, különleges táskák, képek, párnák. Szemet gyönyörködtető színpompa uralja az Ipolyi egyik kiállítótermét, ahol több mint negyven darabot láthat a közönség.

A kiállítás a Miklósi Szövőkör munkáiból nyílt, melyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület működtet 2019 novembere óta, a Csoóri Sándor pályázati program támogatásával.

A tagok a Kézműves Örökség Egyesület alkotóházában találkoznak hétfőnként, ahol Molnárné Kórodi Borbála népi iparművész, az egyesület elnöke tanítja meg számukra a szövés különböző fortélyait.

– Nyolc fővel indultunk, jelenleg tizennégy tagunk van. Nem csak Törökszentmiklósról járnak hozzánk, de Szolnokról, Szajolból, Rákóczifalváról, illetve Fegyvernekről is – mondta az elnök.

És hogy miért ilyen sikeres a szövőkör?

A szövés az egy varázslat. Az, hogy ilyen csodákat lehet készíteni, elvarázsolja az embereket

– vallja Borbála.

A varázslat viszont sok-sok munkával jár. Egy szép, színes szőnyeg elkészítése kétszáz munkaóránál kezdődik. Mivel a kör vezetője napközben dolgozik, ezért az esti órákban ül a szövőszékhez.

– Ez úgy kezdődött, hogy amikor a pszichiátriai betegek otthonában kezdtem dolgozni 1987-ben, Márkus Magdolna akkori igazgató elküldött egy szövőtanfolyamra, ugyanis kötelezővé vált a pszichiátrián a foglalkoztatás. Gödöllőn kimondottan egészségügyi dolgozók számára indult egy ilyen tanfolyam, ott tanultam meg az alapokat, és szerettem bele ebbe a tevékenységbe. Ezután még tíz évig visszajártam ezekbe a táborokba – mesélte a kezdetekről.

Ezután elvégezte a szakmunkásképzőt, a szakoktatóit, mindent, ami a szövéshez csak kapcsolódhat. Az ország minden táján oktatott, az utóbbi években főleg közfoglalkoztatottakat rongyszőnyegszövésre. Mint mondja, bár harmincöt éve űzi a mesterséget, és számos helyen nyílt kiállítása, a mai napig szeret újat tanulni és alkotni is.

 

– Mostanában elég sok táskát szőttem, ez is egy újításom. Az országos kiállításon mutatkoztam be ezekkel először, úgy érzem, sikerrel. Bár a táskát három nap alatt meg lehet szőni, az utómunkák nagyon sok időt vesznek igénybe, mire a szőttes táska formát ölt. Például egy bőrdíszműves is kell hozzá, aki elkészíti a fülét – mondta a különleges darabokról.

Többek között ezeket a táskákat is megcsodálhatja az, aki június huszonnegyedikéig ellátogat az Ipolyi Arnold Közművelődési Központba.

Rangos díjjal tértek haza a népi textilfesztiválról

A Miklósi Szövőkör a közelmúltban indult a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál pályázati kiállításán, melyre összesen huszonegy alkotást küldtek be. Ebből a zsűri tizennyolcat választott ki a versenyre. A szövőkör óriási sikert aratott, hiszen az első díjat hozta el a rangos kiállításról. A bírák szerint sikerült megalkotniuk a sajátos „miklósi” stílust. De milyen is az?” – Tulajdonképpen az, amit a tanítványaimnak átadok. A stílusom tulajdonképpen a tradicionális, székely festékes szőnyegek újragondolása, modernizálása – árulta el a titkot Molnárné Kóródi Borbála népi iparművész, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!