Galériával

2022.07.01. 17:25

Az évaddal együtt egy átmeneti korszakot is lezárt a Szolnoki Szigligeti Színház társulata

Háromszáz saját előadást tartott és 35 vendégprodukciót fogadott be a 2021/22-es évadban a Szolnoki Szigligeti Színház. A Barabás Botond vezette teátrum sikeres évadot zárt, hiszen közel nyolcezer bérlettulajdonos, és összesen több, mint hatvanegyezer néző látogatta az előadásokat. Ez a szám országos szinten is kiemelkedőnek számít, hangzott el a pénteki évadzárón.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Nagy Balázs

Rendhagyó helyszínen és módon zárta a Szigligeti társulata az idei évadot. A nyári pihenő előtt az ARTjáró fesztiválra feldíszített, hangulatos művésztelepen gyűltek össze a teátrum munkatársai. Az idei évben színházigazgatóként debütált Barabás Botond az Emlékem vagy című énekes-zenés előadásra fűzte fel gondolatait, miközben maga is végig részt vett a különleges produkcióban.

Pontosan egy évvel ezelőtt még nem tudtuk, hol fogjuk befejezni ezt az évadot. Ma pedig itt állunk és tudjuk, hogy az Aba-Novákban eltöltött vendégéveink korszaka lezárult. Kiköltöztünk. Reményeink szerint a következő évadban, a várva-várt új színház épületünkbe térhetünk vissza. Nem tudunk elég hálásak lenni az Aba-Novák Agóra vezetésének és minden dolgozójának a hatalmas vendégszeretetért, és a három évadban nyújtott felsorolhatatlan segítségükért és alkalmazkodásukért

– fogalmazott az igazgató. 

Az évadzáró legmeghatóbb pillanatát a meglepetésvendég, Balázs Péter és neje, Botár Csilla megjelenése okozta. A volt direktor örömét fejezte ki, hogy évekkel ezelőtti elképzelése, vagyis a színház épületének megújulása idén őszre révbe ér.

– Ebben az új színházban a régi tehetségetekkel együtt valami olyasmit varázsoltok majd, amely minden színháznak, minden nézőnek a vágya, hogy egy olyan teátrum legyen, amit nézünk, szeretünk, ami bár megújul, de ragaszkodik egy kicsit a régi emlékeihez – szólt a társulathoz a Kossuth-díjas színművész. 

A város nevében Fejér Andor, Szolnok alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a társulat a pandémia ideje alatt is teljes szakmai odaadással dolgozott, hiszen volt olyan időszak, amikor ugyanolyan színvonalon, de élő közönség, visszajelzés nélkül kellett helyt állniuk a színpadon. Az alpolgármester a felújított színházépületről is beszélt.

– Végre elérkezik az az idő, amikor le lehet szerelni a díszletekről a kerekeket, mert lesz egy forgószínpad, amely elvégzi majd ezt a munkát, és nem kell a díszletezőknek tologatnia ezeket a színpadra. A zenekarnak sem kell majd elbújnia a díszletek mögé, mert a zenekari árok –amikor látni szeretnénk őket – egyszerűen csak kiemelkedik. Ha jók az információim, Magyarország egyik legmodernebb technikával felszerelt színházában kezdődhet el szeptemberben a munka – hangsúlyozta. 

Amely nem csak megújult épülettel és korszerű technikával, de színes, izgalmas repertoárral is várja majd a nagyérdeműt. Hat nagyszínpadi bemutatóval, öt bérletes előadással készül a 2022/23-as évadra a Szigligeti; a Liliomfi, A király beszéde, a Koldusopera, az Egy lócsiszár virágvasárnapja, illetve A fösvény című produkciókkal. A gyerekeket várja majd bérleten kívül az Ágacska című meseelőadás. A Színműhelyben a New York-i komédiát mutatja be a teátrum. 

Az évadzárón hagyományos módon átadták a Szigligeti-díjakat is, melyeket idén Kádár Krisztina rendezőasszisztens, illetve Somogyi Imre díszítő kaptak. 

Sikeres volt az idei évad 

A Szigligeti Színház évadzáróján elhangzott, a teátrum közel háromszáz előadást tartott az idei évadban, illetve harmincöt vendégelőadást fogadott be, melyekből harminc az évad új hétfői sorozata, a Szigligeti Kanapé volt. Közel nyolcezer bérlettulajdonos látogatta az előadásokat, ez a szám országos szinten is kiemelkedő. A produkciókat összesen több, mint hatvanegyezer néző tekintette meg.

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Ádámok és Évák Ünnepét, az idei évvel együtt több, mint kétezer diák vett már részt ezen az eseményen. Az Ádámok és Évák nevelési program jóvoltából a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy a Kulcskeresők produkció olvasópróbáját online megtekinthessék, valamint részt vegyenek a bemutatót megelőző előadáson is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!