Látásmód

2022.07.05. 11:09

Különleges festészeti barangolásra hívta a szolnokiakat Tayler Patrick

A kiállításhoz készült egy, a tárlat címével azonos című kétnyelvű katalógus, mely a művész eddigi pályáját összegzi.

Köllő Judit

Balról: Tayler Patrik, Képíró Ágnes és Verebes György az eseményen Fotó: Köllő Judit

A Damjanich János Múzeumban mutatta be második Kortárs Szolnok kiadványsorozatát Tayler Patrick, a Még egy sor medvét. A fiatal alkotó a publikáció mellett hétfőn délután megnyitotta legújabb kiállítását is, melynek címe megegyezik a katalóguséval. A megnyitón Tayler Patrick Verebes György Munkácsy-díjas festőművésszel, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjével és Képiró Ágnessel, a katalógus szerkesztőjével egyaránt beszélgetett a kötetről, illetve a tárlat mondanivalójáról.

A kiállítás anyaga, mind a 15 kép egytől egyig olajjal készült, melyeket vászonra öntött az alkotó. 

Könnyű elveszni a részletekben, mert annyi inger éri a szemlélőt, hogy újabb és újabb formákat, alakokat lát bele egy-egy alkotásba. A képek közös vetülete, hogy mind azt a kérdést feszegeti, hogy milyen szerepet tölthet be az emberi tekintet lágysága a legújabb technikai képalkotásban.

– Egy festmény sokkal többet tud adni számunkra, mint bármilyen televíziós széria – vélekedett Tayler Patrick festőművész. 

– Teljesen más egy művel együtt élni, mint egy sorozatot alkalomadtán végigpörgetni. Egy képet ugyanis éveken keresztül nézünk, észrevétlenül formál bennünket, mert akár tónusonként más és más pontra tereli az embert, és közben alakítja a gondolkodásmódját. Mindez egy párbeszéd a saját látásunk és nézőpontunk között, mely egy rendkívül izgalmas folyamat.

A kiállításhoz készült egy, a tárlat címével azonos című kétnyelvű katalógus, mely a művész eddigi pályáját összegzi. A katalógust a Kortárs Szolnok című kiadványsorozat második köteteként mutatták be a múzeumban, a Dolce-sorozat 2018–2022 között készült festményeiből.

A beszélgetőtársak között felvetődött a kérdés, hogy a kiadvány szerkesztője, Képiró Ágnes szerteágazó munkájából kifolyólag miként látja a szolnoki művészeti életet.

– Másfél éve vagyok Szolnokon – kezdte Képiró Ágnes. 

Több múzeumban is dolgoztam már, ám legutóbb azt fogalmaztam meg magamban, hogy olyan helyen szeretnék élni és dolgozni, ahol pezseg a kortárs művészeti élet. Azt gondolom, hogy Szolnokon a helyi művészetet képviselő intézmények együttesen kiváló munkát végeznek. Itt nem kérdés, hogy egy művész mit alkot, mert a kreálmányok magukért beszélnek. Mindig hallhatunk az itteni alkotókról és tevékenységükről, mert a helybelieket ez igenis érdekli, nekik ez természetes igényük. Azt gondolom, hogy a mostani kiállítás és a Kortárs Szolnok kiadványsorozat egyaránt jól tükrözi mindezt. 

– fejtette ki Képiró Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!