Kultúra

2022.07.31. 18:02

Simon Ferenc alkotásaiból készítettek katalógust

Hagyományokra épített.

Köllő Judit

Simon Magdolna, Szebenyi Nándor (balra), Wehner Tibor (középen) és Baráth Fábián a bemutatón, ahol a száz esztendeje született szobrászművész pályáját is bemutatták az érdeklődőknek

Fotó: Nagy Balázs

A Damjanich János Múzeumban mutatták be a minap a Memento vivere – Száz éve született Simon Ferenc szobrászművész (1922–2015) címmel elkészült katalógust. A Baráth Fábián szobrászművész által moderált beszélgetésen Simon Magdolna művészettörténész, a katalógus társszerkesztője, Wehner Tibor művészettörténész, a katalógustanulmány szerzője, valamint Szebenyi Nándor muzeológus, osztályvezető, a katalógus társszerkesztője mesélt a kiadványról és a művészhez kapcsolódó élményeiről. 

Simon Ferenc születésének századik évfordulója kitűnő alkalmat teremt arra, hogy áttekintsük az életművét – fejtette ki lapunknak Wehner Tibor művészettörténész. – Mindezt fokozza az is, hogy a múzeum egy életmű-kiállítással is előállt a mester alkotásaiból. Simon Ferenc igazán termékeny művésznek számított, az 1950-es évek második felétől kezdve haláláig alkotott. Általánosságban az mondható el róla, hogy a tradíció szobrásza volt, hiszen nagyon erőteljesen a klasszikus hagyományokhoz kapcsolódott alkotásaival 

– tette hozzá a szakértő. 

A kötetlen beszélgetésen a katalógus bemutatását követően többen méltatták az alkotó munkásságát, Baráth Fábián szobrászművész például személyes élményekkel szórakoztatta a közönséget. 

– Nagy megtiszteltetés, hogy ma itt lehetek, és én vezethetem a beszélgetést – magyarázta Baráth Fábián. – Szerencsésnek érzem magam, ugyanis többször is találkozhattam Simon Ferenccel, akit hozzám hasonlóan sokan csak Feri bácsinak hívtak. Emlékszem, első találkozásunkkor egy műteremavató mulatságon vettünk részt a Szolnoki Művésztelepen, ahol a mester beült a terem közepére, és egyenként megvizsgálta szobraimat. Emlékeim szerint nagyokat mosolygott, és néha még meg is dicsért egyet-egyet. A városban bizonyára alig van ember, aki ne találkozott volna a művész nevével, hiszen közvetlen és termékeny alkotó volt – tette hozzá Baráth Fábián szobrászművész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!