Tárlat

2022.09.29. 09:24

A roma kultúra sokszínűségét és értékeit mutatták be Jászberényben

Mesejáték, kiállítás és koncert gazdagította a Roma Nemzetiségi Kulturális Napot csütörtökön Jászberényben.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A rendezvény délelőtt a Paramisi Társulat Kis Miklóska című cigány népmesét feldolgozó zenés, táncos interaktív mesejátékával kezdődött a Lehel Film-Színházban, majd délután a Bura Károly Galéria gyűjteményéből válogatott kiállítás nyílt meg Szabadulás címmel. 

A tárlat olyan festményeket állít reflektorfénybe, melyek az elmúlt években egy pincében várták, hogy újra műtárgyként élhessék életüket. A gyűjtemény áttekintést ad a rendszerváltáskori és a késő kilencvenes évek roma alkotóművészeiről. 

Olyan alkotók munkáit mutatják be, akik nem csak a roma örökség berkein belül elismertek, hanem a magyar piacon és közgyűjteményekben is megtalálhatóak képeik. A kiállítást Czímer Dalma, a Bura Károly Galéria kurátora nyitotta meg. Bari Janó, Szentandrássy István, Dilinkó Gábor, Oláh Mara, Oláh Norbert és Balogh Balázs András alkotásait október 13-ig csodálhatják meg az érdeklődők a Lehel Film-Színházban. 

A kulturális napot a SziRom Szimfonikus Roma Zenekar koncertje zárta. A Batyi Róbert alapította zenekar elsősorban fiatal roma származású, komolyzenét főiskolán, egyetemen tanult zenészekből áll.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!