Karcag

2022.10.07. 13:30

Híres fazekasmestereiket mutatják be a hiánypótló könyv segítségével

A hiánypótló munkát régóta várta már a szakma.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

„Minket az évszázados hagyományok köteleznek” címmel jelent meg az elmúlt héten a karcagi önkormányzat kiadásában Kántor Sándor Kossuth-díjas fazekasmester és tanítványai (ifj. F. Szabó Mihály és Sz. Nagy István) munkásságát bemutató kötet, melynek szerzője Nagy Molnár Miklós, a Györffy István Nagykun Múzeum igazgatója. 

A hiánypótló munkát régóta várta már a szakma, most A fazekasság emlékeinek a hagyományápolása, illetve ápolása és fejlesztése című sikeres pályázatnak köszönhetően jelenhetett meg. 

Az Erkel Ferenc utcai Kántor Sándor Fazekasház állandó kiállításán a Kossuth-díjas mester és négy tanítványa munkái láthatók.

A kötet közülük ifj. F. Szabó Mihály és Sz. Nagy István munkásságát, főbb edénytípusait ismerteti színes képekkel. Azért őket, mert az ő életművük már lezárult, a másik két tanítvány, a Kalocsán alkotó Kovács László, illetve a Tiszafüreden dolgozó Szűcs Imre viszont ma is aktív, és számos fazekaspályázaton indulnak eredményesen. A „kántor stílusuk” mellett saját mintáikat, formáikat is megalkották, ezekről könnyű felismerni őket. 

A kötet két alkotójáról számos cikk megjelent, hiszen kiváló fazekasok voltak, de így, összefoglalóan egy helyen ez az első tanulmány róluk. A könyvben száznegyven színes fotó található kerámiáikról, melyek a Györffy István Nagykun Múzeumban és a Fazekasházban lelhetőek fel. A motívumok közül a Kántor Sándorhoz köthető, jellegzetes miskakancsó mind a négy tanítványra jellemző volt. A könyvben megtalálhatóak Kántor Sándor főbb edénytípusai mellett azok a frappáns, egy-két soros edényfeliratok is, melyeket használt. 

A kötet címlapja
Fotós: Daróczi Erzsébet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!