Galériával

2023.01.24. 11:27

Megbecsülik értékeiket: külön falat kaptak a „Rákóczikumok” Falván

Rákóczifalván nagy becsben tartják a települési értékeket. A Magyar Kultúra Hete programsorozat hétfő esti elemeként adták a Varsány közösségi Házban kialakított Értékfalat, egyúttal bemutatták a helyi értéktárba az elmúlt évben bekerült értékeket is.

Kovács Berta

A helyi értékeket gyarapítja immár a Rákóczifalvai templomi gyógy- és rekreációs kert is. Az oklevelet Novothny Zsuzsanna vette át az egyház nevében

Fotó: Nagy Balázs

A kis ünnepségen Császiné Csáti Réka, a Varsány Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója felidézte, évek óta hagyomány náluk, hogy a magyar kultúra napján mutatják be azokat a települési értékeket, melyeket a helyi értéktárba előző évben vettek fel. Beszédében a gyűjtés pszichológiájáról is szólt.

– Teljessé tenni egy gyűjteményt, kicsit olyan, mintha létrehoznánk egy tökéletes, teljes, ráadásul totálisan általunk vigyázott „miniverzumot”, ahová nem ér el a világ kaotikussága – hangoztatta. – Gyűjteményünk üzenet rólunk, a körülöttünk élőknek – tette hozzá.

Rákóczifalván 2014-ben alakult meg a Települési Értéktár Bizottság, elhivatott hozzáállásuknak köszönhetően pedig ma már 32 értékkel büszkélkedhetnek, mint arról immár az Értékfal is árulkodik.

Az elmúlt évben a települési értéktárba bekerült egyik érték a Rákóczi Hírmondó archívuma. A Rákóczi Hírmondó 2005-től nyolc éven át, naponta sugárzott Rákóczifalván, mint közszolgálati kisközösségi, földfelszíni műsorszóró. Működése során több ezer órányi adással örvendeztette meg a lakosokat, több mint 2000 interjú, riport készült. A folyamatos sugárzás lezárulta után is készültek stúdiófelvételek és riportok. 

Bevették az értéktárba a Csüllög-féle hidegkonyhai készítményeket is.

Az idén 24 éves múltra visszatekintő vállalkozást 1999-ben alapította Csüllögné Kerekes Csilla és Csüllög Gábor. A hidegkonyhai szolgáltatások iránti folyamatos keresletnövekedésnek köszönhetően a társaság több mint 11 éve a COOP Szolnok Zrt. legnagyobb hidegkonyhai beszállítója, közel 20 boltot látnak el vármegyén belül, illetve Fejér-, Heves- és Csongrád-Csanád vármegyékben.

A helyi értékeket gyarapítja immár a Rákóczifalvai gyógy- és rekreációs kert is. 

A virágos katolikus templomkert a város egyik legszebb része. A településen 2017 júliusában kezdődött meg a Váci Egyházmegye közfoglalkoztatási egyedi mintaprogramja, a plébánia udvarán a 2720 négyzetméteres gyógy- és rekreációs kert kiépítésével, ahol huszonnégyféle gyógynövényt és ugyanennyi fűszernövényt termesztenek. A kert 2018 nyarán nyitotta mg kapuit a látogatók előtt, az ünnepségen szentelték fel az itt felállított Szent Flórián szobrot is.

Még 2016-ban vették fel a helyi értéktárba a BAP Macihad macigyűjteményt, mely tavaly felvételt nyert a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!