Galériával

2023.01.19. 10:44

Újra felcsendült a magyar lélek hangja Jászkiséren

Egyhetes programsorozattal hangolódnak a Magyar Kultúra Napjára Jászkiséren. Január 22-ig minden napra szerveznek valamilyen kulturális eseményt. A hungarikumok, köztük a magyar lélek hangjának is nevezett tárogató bemutatásával kezdődött a kavalkád.

Illés Anita

Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjas klarinét- és tárogatóművész tartott interaktív előadást a jászkiséri Művelődés Házában

Fotó: Pesti József

Csillogó szemű, mosolygós arcú gyerekek töltötték meg kedden a jászkiséri Művelődés Házát, ahol ottjártunkkor már javában zajlott A magyar kultúra hete programsorozat.

Borszéki Molnár Dalma, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnökének köszöntője után Lukácsi György polgármester osztotta meg gondolatait, majd Erdő Zoltán Erdélyi Magyar Örökség díjas klarinét- és tárogatóművész lépett színpadra. Interaktív előadásában ezúttal az általános iskola alsó tagozatos diákjainak mutatta be a Hungarikumok sorát gazdagító magyar hangszert, a tárogatót. A Rákóczi nyomában című koncerten természetesen felcsendült a magyar lélek hangjának tartott tárogató, mely a II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharcban a szabadság szimbólumává vált. A jászkisériek körében különösen nagy tiszteletnek örvend a fejedelem, aki a szabadságharc idején a településen állította fel táborát és 1710. március 25-től április 20-ig ott tartózkodott, s irányította seregét.

Az egyhetes programsorozatot a hungarikumok köré csoportosították, az előadásokkal igyekeznek minden korosztályt megszólítani. - Az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány szerteágazó tevékenységet folytat a Kárpát-medencében. Kulturális küldetésünket az egyik kiemelt feladatunknak tartjuk. Ennek részeként szakértők bevonásával folyamatosan szervezünk zenei és kulturális programokat. Emellett tehetséggondozást is végzünk és adományokkal segítjük a rászoruló gyerekeket, családokat.

A hét folyamán Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke a hungarikumokról tartott előadást az általános iskolásoknak. Csernik Pál Szende mesemondó pedig a székely mesék világába kalauzolta el az óvodásokat. Csütörtökön és pénteken Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő érkezik kis kollégáival, Farkas Lilivel és Szekrényessy Csanáddal. Zenevarázslat című előadásuk célja, hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a klasszikus zene csodáját. Szombaton gálaesttel készülnek, melyen Sas Dániel és Keskeny Richárd zongoraművész mellett fellép a Höcögők Gyermek Néptánccsoport. Az esetet Varga Miklós Máté Péter-díjas énekes, színművész, rock zenész koncertje zárja. Vasárnap a református templomban istentisztelettel, a római katolikus templomban pedig ünnepi szentmisével ér véget a kultúra hete.   

 

Csillag keresés indult Jászkiséren   

Az alapítvány a polgármesteri hivatal együttműködésével tavaly év végén indította el a Jászkisér Csillagai programsorozatot. Célja, hogy a város kiemelkedő személyiségeit megismerjék a helyiek. Tizenhárom kategóriában indítottak Csillag keresést, így Jászkisér polgárai maguk szavazhatnak majd arról, hogy kit tartanak a legkiemelkedőbbnek az egyes kategóriákban. Keresik az év diákját, pedagógusát, nyugdíjasát, sportolóját, orvosát/egészségügyi dolgozóját, de az év kultúra díjára, kertjére, épületére, környezetbarát programjára, vállalkozójára/vállalkozására, családjára, civil kezdeményezésére és közfoglalkoztatottjára is várják a jelöléseket május 31-ig. Szavazni ettől az időponttól augusztus 1-ig lehet, az ünnepélyes Csillag-hirdetés a tervek szerint augusztus 20-án lesz. Bővebb információ a www.jaszkisercsillagai.hu honlapon olvasható. 

 

Képszöveg:  Erdő Zoltán, Erdélyi Magyar Örökség díjas klarinét- és tárogatóművész tartott interaktív előadást a jászkiséri Művelődés Házában. Fotó: Pesti 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!