Meglátogattuk a szakkört

2023.04.22. 15:00

Egy felkérésnek köszönhetően országszerte megismerhetik a szolnoki csipkét – galériával

A Szolnoki Varrott Csipke Szakkör tagjai mutathatták be a szolnoki csipkét nemrég a Hollókői Csipkeház és Csipkemúzeumban. Szombat délelőtti foglalkozásukon, a vármegyeszékhelyen nyerhettünk bepillantást a darabok készítésébe.

Köllő Judit

A csoport tagjai havonta egy alkalommal ülnek össze szakköri foglalkozást tartani

Fotó: Nagy Balázs

A Hild Viktor Könyvtár és Közösségi Térben 2021-től indult újra a Szolnoki Varrott Csipke Szakkör Tóth Béláné Szabó Terézia vezetésével. Idén egy igen megtisztelő kéréssel fordultak a szakkörhöz, ugyanis felkérést kaptak arra, hogy bemutassák és népszerűsítsék a szolnoki varrott csipkét Hollókőn. Április 6-án megnyílt a Hollókői Csipkeház és Csipkemúzeum, ahol bemutatkoznak a hat tájegység csipkéi, köztük a szolnoki is.

A csipkekészítésnek szinte minden válfaját művelték vármegyénkben, a varrott, a vert és a horgolt verzióját is. Sziráki Éva, a Szolnoki Varrott Csipke Szakkör szakmai vezetője elárulta, hogy honnan is indult a híres szolnoki csipkekészítés.

Az első világháborút követően, az 1920-as években a trianoni határok meghúzásával sok magyar család át-, illetve visszatelepült Erdélyből, így kötődik a történethez az erdélyi Hagyák család is

– elevenítette fel Sziráki Éva. 

– A visszatelepült családnak két lányuk született, Stefánia és Emerencia, az ő nevükhöz fűződik a szolnoki csipke megszületése. A két fiatal édesapjuk elvesztését követően kereset után nézett. Azokban az időkben a ruhavarrás és a kézimunka és rangos foglalkozásnak számított, akkortájt még jól meg lehetett belőle élni. A város közepén állt dr. Lánczi Sándorné kézimunka üzlete, ahol a Hagyák testvérek is dolgoztak. A két fiatalt kellően inspirálták az üzletben található kézimunkák, így csipkevarrásba kezdtek. A fiatal csipkekészítők idővel magas szinten űzték a foglalkozást, saját tervrajzokat készítettek, egyéni minták tervezésével gazdagították az alkotásokat, aminek köszönhetően kialakult a szolnoki csipkevarrás.

A Szolnoki Varrott Csipke Szakkör célja a hagyományőrzés. A tagok arról számoltak be, hogy egyre több használati ruhadarabra varrnak csipkét annak érdekében, hogy minél többen viseljék és szeressék azt. Ottlétünk során arra is fény derült, hogy a csipkék mind-mind egy fonalból készülnek, mely azt jelenti, hogy egy kisebb példány elkészítéséhez akár tizenkét méter hosszúságú fonalra is szükség lehet.

Tóth Erika, a szakkör egyik tagja csipke- és népviseletkészítő. 

Elmondása szerint egyedi és megismételhetetlen a vármegyei fonallal kidolgozott kézimunka, nemigen fordul elő párja országukban.

– Az első lépések a legnehezebbek, hiszen szó szerint az ujjaink segítségével, horgoló technikával körmön fonunk – taglalta a hozzáértő. 

– Ezeket a mozdulatokat hosszasan ismételgetve zsinórt készítünk, mely régen a nadrág madzagja volt, így alakul ki a csipke kontúrja. Jómagam nagyon szeretem a magyar hagyományokat és a viseleteket. Eredetileg Szabolcsból származom, azonban Szolnokra költözésemet követően örültem, hogy megismerhetem a vármegye népviseletét, a szolnoki csipke készítést. Számomra a város csipkéi egyedülállók, és jóleső érzéssel tölt el, hogy akár országos ismertségre is szert tehet az általunk elkészített darabok által, melyek most már Hollókőn is megtalálhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!