Galériával

2023.04.16. 11:31

Értékőrző programokkal nyitotta meg kapuit a jánoshidai Premontrei Rendház

Újabb pályázatot nyert az önkormányzat, megújul a kastély környezete.

Illés Anita

Szélesre tárta kapuit a látogatók előtt a Premontrei Rendház

Fotó: Pesti József

Kapunyitogató rendezvényt tartottak szombaton Jánoshidán, a Premontrei Rendházban. A kastély a téli időszakban zárva volt, de a tavasz beköszöntével újra megindul a közösségi élet a patinás épületben, melynek környezete is megszépül egy újabb sikeres pályázatnak köszönhetően. A fejlesztésre kétszázmillió forint támogatást nyert az önkormányzat a TOP Plusz programban. 

A „Turizmusfejlesztés Jánoshida településen” című pályázat projektnyitóján elsőként Eszes Béla polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a beruházás keretében többek között a kerítés, a kapu, az udvar és a kiszolgáló épület újul meg. 

Ezzel új tereket alakítanak ki a helyi közösségeknek. Az eseményen Borbás Zoltán, a vármegyei önkormányzat alelnöke beszédében kiemelte az értékőrző projekt során tapasztalt együttműködést. Pócs János országgyűlési képviselő szintén az összefogás erejét hangsúlyozta, valamint felhívta a figyelmet a szakrális örökség turisztikai értékeire, a Jászság szépségeire. 

A megnyitót követően hagyományőrző, kulturális programok, könyvbemutató, előadás, koncert és kiállítások gazdagították a rendezvényt. Az Aranytorkú Férfikar előadása után a helyi iskola néptánccsoportja lépett színpadra, majd Kóródi Anikó opera-énekesnő Küry Klára azt üzente című könyvét mutatta be az érdeklődőknek. Körei Nagy Kristóf az El Camino zarándoklatain megtapasztalt testi és lelki utakról mesélt a hallgatóságnak. A szervezők lehetőséget biztosítottak a Premontrei Rendház állandó és időszakos kiállításainak megtekintésére is. A kapunyitogató programot a Smart zenekar koncertje zárta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!